Zsugorodó szakképzés, intézményi összevonások, eltűnő természettudományi tárgyak

Tegnap, május 9-én, a Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrumba látogatott Pölöskei Gáborné, szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár. Az intézményben Pölöskeiné többek között egyes szakképzések megszűnéséről, szakközépiskolai közismereti tárgyak csökkentéséről és további központosításokról beszélt.

Az utazás célja az volt, hogy bejelentse a Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum és a Szolnoki Szolgáltatási Szakképzési Centrum összeolvadását, amellyel a megyében 10 tagintézményből álló vízfejű óriás jön létre. A szolnoki szakgimnáziumok és szakközépiskolák mellett a martfűi és egy jászberényi szakgimnázium is a tagintézménye lesz.

Pölöskei Gáborné mindemellett bejelentette, hogy a jelenleg, az országban megszerezhető több mint 700 OKJ szakmák számát, a tervek szerint 200- ra fogják csökkenteni ez év szeptemberétől.

Kérdés az, hogy vajon milyen szakemberek képzése szűnik meg ebben az országban? Vajon kikre nem lesz már szükség? És miért?

Az államtitkár asszony kitért arra is, hogy a jelenlegi szakközépiskolákban a közismereti tárgyak számát jelentősen csökkentik, többek között a természettudományi tárgyak (biológia, földrajz, fizika) kikerülnek az órarendből.  

Figyeljünk azért oda, hogy az oktatás ezen változásai abban az évszázadban következnek be, amikor még soha ennyire nem volt szüksége az emberiségnek ezen ismeretek alaposabb tudására és megismerésére. Gondoljunk csak az éghajlatváltozásra és következményeire, a környezetvédelem fontosságára, az egészségtudatos gondolkodás kialakítására és az évszázadunkban bekövetkező  Mars utazásokra. Korunk kihívásai  jóval komplexebb és a külvilágra  nyitottabb  gondolkodásmódót  igényelnek a mindennapi ember számára is.

Ezt a  tudást elvenni felnövő generációk számára, nemcsak balgaság, hanem bűn.

Munkatársunktól

(Kép forrása: szolmusz.hu)

Megosztás
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter