Vedd észre, tedd szóvá, oldjuk meg! – Egy egyesület a lakosok szolgálatában

Milyen szép is lenne, ha egy „szupermen” különítmény az éjszaka leple alatt a városban kiegyenlítene minden süppedést a járdán, eltüntetne minden rozsdát, kijavítana omladozó épületeket és így tovább. A valóság az más, egy település működéséből adódó hibák rendbehozatalát akadályozza a hanyagság és a közömbösség is, illetve az érdekek bonyolult, átláthatatlan szövedéke. Ilyenkor jó tudni, hogy azért vannak még ez ellen tenni és változtatni akarók. A Szolnok Város Fejlődéséért Egyesület ilyen. Az egyesület vezetőjével, Ligeti Józseffel beszélgettünk.

Ez a terep, Önnek már ismerős, hiszen korábban a 90-es években egy civil vállalkozás tagjaként tevékenykedett, 2014-ben, illetve 2016-ban az időközi választáson pedig, a 6-os számú választókerület független jelöltjeként indult. Mi a Szolnok Város Fejlődéséért Egyesület története?

Nyugdíjasként több szabadidőm lett és láttam, hogy nem mennek jól a dolgok városi szinten sem. Nem tudtam hátradőlni, úgy éreztem tenni kell érte. Ha bármilyen problémát láttam, vagy mások jelezték nekem, én rögtön tollat ragadtam és megírtam az önkormányzatnak. De válaszokat rendre nem kaptam. Akkor úgy gondoltam, talán nagyobb sikerrel járnék, ha alapítok egy egyesületet és így, mint civil szervezet lépünk fel.

Így lett?

Igen, de a város fideszes vezetése részéről az a vád ér naponta, hogy szerintük nem tudok belenyugodni abba, hogy nem lettem önkormányzati képviselő. Nem erről van szó. Az egyesület teljesen független és nem áll mögötte párt. Mottója, hogy „Vedd észre, tedd szóvá, oldjuk meg!” Ez egy közösségi kezdeményezés és nem önös érdek. A lényege, hogy a Facebook oldalunkon több fotót és bejegyzést töltünk fel az olyan problémákról, mint a megsüllyedt járdák, tönkrement bicikliút szakaszok, épületekről veszélyesen lehulló vakolat, épületelem, elkorhadt fák, kidőlt betonkerítések és hasonlók.

Milyen a reakció? Rákattintanak?

Sokan követik és felhívják a figyelmünket, ha valamit észrevesznek, lelkesen támogatnak. Volt olyan bejegyzés, amihez 3000 hozzászólás is érkezett. Többen rádöbbennek, hogy összességében hogyan is néz ki a város, hiszen általában csak a saját városrészünkben látjuk a hanyagságokat. Ezt az oldalt azért hoztuk létre, mert úgy látjuk, a döntéshozók nem hajlandók csak nagy feladatokban gondolkodni, a kis problémákat, a lakosok környezetében lévő gondokat nem látják meg. Mi megpróbáljuk „kierőszakolni”, egyetlen eszközünk ez a nyilvánosság. Ha valamit sikerül elérnünk azt is közzétesszük. Itt nagy az információhiány, érzékeljük az oldal szükségességét és minden kérésre megkeressük a hivatalos szolgáltatót és bejelentést teszünk.

Bár kis lépésekben lehet haladni, és ahogy az egyesület nevében benne van, a város fejlődéséért tesznek, Önök is látják, hogy ez merre tart. Milyen problémák várnak megoldásra?

Látjuk az egyre romlóbb állapotban lévő Tiszavirág hidat, ahol a korlátdeszkák felhajlottak, a műanyag elemek összetörtek, a szerkezet rozsdásodik, és itt van a végletekig elavult, kinőtt Tisza híd. Minden szolnokinak nagy szívfájdalma a városi és város környéki közlekedés, ami 20-25 évvel van elmaradásban. Tudjuk, hogy városi szinten nem egyszerű a közlekedési lámpák összehangolása, de ennél bonyolultabbakat megoldottak már más településeken.  És még sorolom: a fedetlen buszmegállók, okosabban kialakítható bicikliutak, a Gólya park elhanyagolt víztornya,a Baross úton pedig egyes patinás épületek állapota, külseje aggasztó. Kár értük, hiszen nagyon meghatározzák a város hangulatát. Szolnok identitását is rendbe kell hozni, például, van finom, habos Ischlerünk és egy bezárt nagy múltú Tündénk (volt Kádár cukrászda).

Ez így szinte végeláthatatlannak tűnik, merre van a kiút?

A Szolnok Város Fejlődéséért Egyesület nyilvánvalóan nem tudja megoldani egyedül, és senki ellen nem akar menni, a közös megoldásokat sürgeti. Mi a nyilvánossággal kezdeményezzük ezt. A 21. században a tájékoztatásnak teljes körűnek kellene lenni, minden városi polgárnak tudnia kell róla, hogy mi zajlik körülötte. Ezért hozztuk létre Szolnok különböző részeiben a lakossági fórumokat. Fontos lenne, hogy a lakosokban kialakuljon a Szolnok az én városom érzés, magukénak érezzék. És persze kellenének a bevételek, helyi vállalkozások, termelőcégek segítségével.

Megosztás
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter