Változások a médiában Szolnokon

Pogány Attila menesztését kezdeményezte a városi ellenzéki összefogás a Szolnok TV vezérigazgatói posztjáról. Az MTVA sorra mondja fel a szerződéseit a vidéki televíziókkal, köztük a szolnokival is. Bár utóbb azt állították nem bontanak szerződést inkább tárgyalnának.

Pogány Attila menesztését kezdeményezte a városi ellenzéki összefogás a Szolnok TV vezérigazgatói posztjáról. Indokáról, Ligeti József ellenzéki önkormányzati képviselő elmondta, hogy az október 13-i választási kampány idején, a városi televízióban a Fidesz négyszer több műsoridőt kaphatott, mint az ellenzéki összefogás. A Szolnoki Többség percre pontosan kigyűjtötte a kampány idején lejátszott műsoridőt és megállapították, hogy nem volt kiegyensúlyozott a tájékoztatás. „Az elmúlt öt évben a televízióban negatív figyelmet kapott az ellenzék, noha a tüntetésekről közvetítettek”- mondta Ligeti József és hozzátette, hogy nehezményezik, hogy a választások után a képviselők bemutatása sem történt meg a városi tévében.

A Szolnoki Többség Pogány Attila esetében, csak vezérigazgatói tisztsége alóli felmentését kérte, a televízió munkatársaként maradhatott volna, ám a vezető önként távozott a tévé éléről. Mindazok ellenére, hogy a szerződésében nem állapítottak meg végkielégítést az ellenzék 30 éves munkaviszonyára való tekintettel 6 havi végkielégítést javasolt Pogány Attilának. A televízió új vezérigazgatója Tóth József lesz, aki korábban már vezette a médiumot, posztjáról 2006-ban távolította el a szolnoki Fidesz. A vezető jövő év január 1-től foglalja el helyét.

Az MTVA sorra bontja fel a szerződéseit a vidéki tévékkel

Ligeti Józseftől azt is megtudtuk, hogy az MTVA felbontotta az együttműködési szerződést a Szolnok TV-vel.  Elmondta, hogy az országos médium azért nem kíván tovább együttműködni a városi tévével, mert a város önkormányzata ellenzéki többségű lett és ez a gyakorlat minden olyan városban, ahol az ellenzék vette át az irányítást. A szerződés felbontása 30 millió Ft mínuszt jelent a szolnoki tévé költségvetésében.

A szolnoki eset is része annak a vidéki médiaháborúnak, melyről pár napja a Népszava portálján lehet olvasni. A cikk szerint az MTVA sajtóosztályán azt állították, hogy nem kívánják megszüntetni az együttműködést, habár az erről szóló levelet a Szolnok Város Fejlődéséért Egyesület Facebook oldalán közétette és a lapnak is birtokában van. Úgy tudják Szalay Ferenc polgármester közbenjárására a szervezet újragondolja a szerződés felbontását és Tóth József, új vezérigazgató részére is érkezett egy e-mail, melyben jelezte az MTVA a tárgyalási szándékát.

Arra a kérdésre, hogy hány helyi médium járt hasonlóan a szolnokihoz, az MTVA nem válaszolt, de a lap kiderítette, több nagyváros televíziója kapott felmondólevelet, ahol az önkormányzati választásokat követően vezető váltás történt. Többek között Miskolc, Pécs, Nagykanizsa jelezte, hogy megkapták a felmondólevelet, de újratárgyalásról esetükben nem esett szó. Ott, ahol nem történt fordulat ősszel, például Nyíregyházán és Kaposváron, nem kaptak együttműködés felbontásáról szóló levelet. A Népszavának nyilatkozott a Helyi Televíziók Országos Egyesületének elnöke, miszerint az is elképzelhető, hogy nem politikai, hanem racionális döntésről van szó, persze az sem jó, ha a vidéki Magyarország nem képviselteti magát a köztévében. A lap rámutatott, hogy kérdés, valódi híreket szállítottak-e vagy kiszolgálták a kormány igényeit, ez utóbbi tanúsága, néhány kiszivárogtatott e-mail.