Választási kisokos

Október 13-án, az önkormányzati választásokon megint beleszólhatunk abba, hogy kik vezessék a településünket. A Nyomtass te is! egy különszámot adott ki, melyben összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a választásról és olyan hasznos információkat mint például, hogy mi számít választási csalásnak, milyen az “ideális” képviselő és milyen az “ideális” választópolgár.

Október 13-án az önkormányzati választásokon a helyi lakosok minden magyarországi településen és a fővárosi kerületekben megválasztják a polgármestert és a képviselő testület tagjait.

Választási csalásokról

Választási csalás akkor fordul elő, ha valaki befolyásolni próbálja az eredményt például úgy, hogy egy párt vagy egy jelölt saját érdekében busszal szállítja a szavazókat szavazni, vagy ha választókerületben működő szavazóbizottság tagjai beszámolnak bármelyik pártnak arról, hogy hogyan alakul a részvétel. Választási csalásnak minősül az is, ha valaki pénzzel, erőszakkal próbál rávenni egy állampolgárt arra, hogy menjen szavazni vagy arra, hogy kire szavazzon. A láncszavazás is a csalás körébe tartozik. Ez azt jelenti, ha valaki egy előre kitöltött szavazólapot ad egy szavazónak, hogy azt az urnába helyezze és helyette vigyen ki a szavazóhelyiségből egy üres szavazólapot. Csalás az is, ha lefényképezik a szavazólapot és azt meg kell mutatni valakinek vagy ha ellehetetlenítik, hogy valaki szavazzon.

Mit tegyünk, ha választási csalást észlelünk vagy egy kampányelemet jogsértőnek tartunk?

Ez esetben a TASZ forróvonalát kell hívni, mindennap reggel 8-tól este 8-ig a 30/757-2055-ös telefonszámon.

Az ideális választópolgár olyan, aki..

Él a választójogával és elmegy szavazni

Információkat gyűjt mielőtt dönt

Segít, hogy mások jó döntést hozzanak

Nyomon követi a képviselők munkáját,

Nem csak a választás évében aktív, kérdez, javaslatokat tesz, amikor lehetősége van rá

Aktív a döntéshozatalban.

Milyen az ideális képviselő?

Olyan, aki elérhető, önállóan dolgozik, ügyeket képvisel, minden választóját egyenlő mértékben képviseli, van csapata, értékalapú, ismeri a körzetét, átláthatóan végzi munkáját.

(Forrás: Nyomtass te is!)

Megosztás
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter