Újraindult Bige László kénsavgyára

A múlt hét közepén csendben újraindult a Bige Holding kénsavgyára. Két per változatlanul zajlik ellene, jogerős döntés jövőre várható.

Ahogy korábban már megírtuk, a Bige Holding kénsav-, kriolit- és műtrágyagyár telepén tavaly novemberben a rendőrség, idén májusban pedig a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelem vizsgálódott, az üzem működését veszélyesnek találták és május végén bezárták.

Múlt hét közepén a kénsavgyár újraindult, de a katasztrófavédelem továbbra is szigorú megfigyelés alatt tartja, az esetleges szabálytalanságok miatt. A hatóság szigorát két bíróság is túlzónak tartotta. A gyár három hónapos kényszerszünete lemerítette a tartalékokat. Vevőket veszítettek, az üzem felújítását elhalasztják, karbantartásokat végeznek, állagmegóvást és kisebb hibákat javítanak helyette. Azt nem tudni a több hónapos leállás milyen károkat okozott, ezért jelenleg próbaüzem zajlik.

A leállás után a cég a bírósághoz fordult, mert szerintük a feltárt hiányosságok nem indokolják a gazdálkodást ellehetetlenítő intézkedést. A tilalmi határozatot vizsgáló bíróság engedélyezte, hogy a Bige Holding gyára a per alatt is termelhessen, mivel a határozat sem hivatkozik életveszélyre, a tiltás viszont egyenlő lenne a cég halálával. Először a kriolitgyárat indították újra majd a kénsavgyárat is. A próbaüzemmel a javításokat a hatóság elfogadta.

Két per változatlanul zajlik a Bige Holding ellen, jogerős döntés jövőre várható, addig, ha nem találnak szabálytalanságot, tovább működhetnek és az eddiginél is jobban együttműködnek a hatóságokkal. Egyelőre, mindhárom szolnoki üzem bezárása, és a 250 dolgozó elküldése lekerült a napirendről.

(Forrás: Népszava.hu)

Megosztás
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter