Új igazgatója lesz a szolnoki Szigligeti színháznak, a Fidesz-közeli jelölt jó eséllyel pályázik

A napokban járt le a jelentkezési határidő a szolnoki Szigligeti Színház igazgatói posztjára. Az egyik pályázó a fideszes polgármester mindenható jobb kezének közeli rokona, ráadásul a színház sajtósának a férje. 

Leosztott szereposztással választhatnak új színházi vezetőt Szolnokon, ugyanis a színházigazgató választásról 2019-ben egy olyan jogszabályt fogadtak el, amely az önkormányzati-állami fenntartású színházak esetében előírja, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) és az önkormányzatnak megállapodást kell kötnie az igazgatóválasztás módjáról – tudta meg a magyarnarancs.hu. Ez meg is történt, egy ötéves szerződést írt alá a városvezető arról, hogy a jogszabályok mentén kijelölt szakmai bizottság által támogatott igazgatói pályázatról dönthet a város.

Az igazgatói pályázatokat egy kilencfős szakmai bizottság bírálja el. A helyi önkormányzat mindössze két tagot delegálhat, míg az Emmi tanácsadó testülete, a Színházművészeti Bizottság (SZB) négy, maga a humántárca egy, a színház szakszervezete pedig két főt küldhet. Az Emmi-nek abszolút többsége van, így a szolnoki közgyűlés döntése egy „demokratikus színjáték”- írta a portál.

Az önkormányzat közlése szerint a kiírásra hárman adták be pályázatukat:

  • Barabás Botond, a színház jelenlegi színművésze,
  • Kiss József, a teátrum korábbi művészeti vezetője,
  • és Szolnoki Tibor színművész, művészeti vezető.

A színházat az elmúlt 14 évben vezető 77 éves Kossuth-díjas Balázs Péter helyére a legnagyobb eséllyel a városi Fideszhez is kötődő Barabás Botond pályázik. Legalább is ezt mondják szolnoki szakmai és politikai körökben. Többek között azért, mert a színművész meghatározó rokoni kapcsolatokkal rendelkezik. Felesége Barabás Nóra, aki a színház sajtósa, nem más, mint Vörös Miklós egykori városi rendőrkapitány lánya. A portál szerint Vörös Miklóst a helyi Habony Árpádként is emlegetik. Korábban a városháza kabinetirodájának nagyhatalmú munkatársa volt, egy MSZP-s szórólap szerint havi 600.000 Ft-ért adott tanácsot Szalay Ferencnek, majd a tavalyi önkormányzati választási vereség után, amikor ellenzéki többség lett a közgyűlésben, Vörös Miklósnak mennie kellett. Habár még most is gyakran feltűnik a polgármester mellett, jelenleg a helyi Fidesz-KDNP Facebook-oldalát kezeli.

A helyi viszonyokat jól jellemzi, hogy a szolnoki közgyűlés kulturális bizottságának jobbikos elnöke, Berényi Gábor a sajtóból tudta meg, hogy felbontották a színházi pályázatokat, ugyanis őt erről a tényről nem értesítették.

Egy nem kormányközeli helyi Facebook csoport megszavaztatta olvasóit, szerintük Szolnoki Tibor lenne a legalkalmasabb a színházigazgatói posztra.

Teljes cikk itt érhető el