Úgy tűnik lesz citromsavgyár Szolnokon

Nyolc év után úgy tűnik megkezdték a szolnoki citromsavgyár építését. Elindultak a földmunkák a gyár építése pedig hónapokon belül elkezdődhet.

2011. márciusában írták alá a citromsavgyár létrehozásáról szóló szerződést. Ezután semmi nem úgy zajlott ahogy eltervezték, egy év múlva a kínai cég másik helyszínt keresett, mert úgy vélték Szolnok nem tudja biztosítani az önerőt, a kormány pedig nem teljesíti ígéreteit. Majd hosszú várakozás után a fordulat a finanszírozásban 2017-ben következett be. Most úgy tűnik, hogy elkezdődött valami, lenyírták a füvet a beruházás területén és a hvg.hu úgy tudja két hónapon belül el kell indítani az építkezést is.

A projekt megvalósításáért a BBCA Szolnok Biokémia Zrt. a felelős, melyet három cég tulajdonol, az MFB Invest Zrt., a Szolnoki Ipari Park Kft és a China BBCA Group. Ez utóbbi biztosítja a technológiát.

A kínai cég a 90-es években egy újfajta eljárást fedezett fel a citromsav előállításához, mely addig édesburgonya, cukornád és cukorrépa felhasználásával készült. A kínaiak egy környezetkímélőbb és olcsóbb megoldást találtak, erjesztett kukoricából vonták ki a citromsavat. A citromsav elsősorban élelmiszerekben antioxidánsként, savanyúságot szabályozó anyagként jelenik meg. Az egyik legveszélytelenebb és legelterjedtebb adalékanyag. Megőrzi számos élelmiszer zsírszín-, aroma-, és vitaminanyag tartalmát.

A China BBCA Group vezetője szerint a szolnoki gyárra azért van szükség, mert innen könnyebben el tudja érni az európai és az Egyesült Államokbeli piacokat. A magyarországi helyszín továbbá azért fontos, mert nyersanyagokban gazdag és olcsó a munkaerő. A hvg információi szerint hivatalos bejelentés még nem történt, megkeresésükre az önkormányzat nem válaszolt, valószínűsítik, hogy azért mert a tárgyalások az utolsó stádiumban vannak.

A projekt elindítása érdekében a BBCA Szolnok Biokémia Zrt. jegyzett tőkéjét 310 millió forintról 1,17 milliárdra emelték, melynek 85%-át a magyar állam befektetése adja. A gyár elkészülte több mint kétszáz munkahelyet hozhat létre Szolnokon, 100 ezer tonna kukorica felhasználásával 60 ezer tonna citromsavat állíthatnak itt majd elő.

(Forrás és kép: hvg.hu)

Megosztás
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter