Tudta, hogy világhírű lett a szolnoki habos isler?

Az ízletes sütemény, szolnoki találmány. Igazi kuriózum, ami meghódította Európát és már eljutott a tengerentúlra is.

Az édességkedvelők a város környékéről és az ország más részeiből is sokan elzarándokolnak a habos süteményért, de a finomság már eljutott Ausztriába, Franciaországba, Olaszországba, Görögországba és az Egyesült Államokba is. Formájában csak egy kicsit hasonlít a lekváros osztrák ischlerhez.

 Azt mondják, a receptje véletlenül alakult így, Hegedűs László szolnoki cukrász ötlete alapján. Az egykori Kádár cukrászda műhelyének pincéjében Laci bácsi azon törte a fejét, hogy mit kezdjen a megmaradt tojásfehérjékkel. Egy kis kísérletezgetés után megalkotta a maihoz hasonló süteményt, fahéjas linzer alapra, cukorsziruppal ízesített felvert tojásfehérjét rakott. Ez aztán számos változtatáson ment keresztül. Először kakaóval vonták be, de így nem fogyott annyira, később csokis bevonat került rá, végül pedig a karamellel ízesített színezett fondant mellett döntöttek.

Az édességet először csak egy helyen árusították a Kádár cukrászdában, de sikere miatt hamar elterjedt, minden cukrászda felvette a kínálatába. Ma egyaránt árusítják a csokis és a karamellel bevont változatát is.

Forrás: szeretlekmagyarország.hu