Sok éve új tornateremre vár a Varga

A nagymultú Varga Katalin Gimnázium már közel két évtizede álmodozik egy kulturált és az összes diákja befogadására alkalmas tornateremről. Úgy tűnik arra, hogy az álom valóra váljon, még várni kell.

Molnár László, az intézmény igazgatója arról beszélt a magyarnarancs.hu-nak, hogy a gimnázium tornaterme annyira régi, hogy van olyan diákjuk, akinek az édesapja sőt a nagymamája is idejárt. Ráadásul emellett még kicsi is, 10×20 m-es, ami azt jelenti, hogy a tornatermek nagyságát bekategorizáló típustervek szerint a legkisebb 12×24 m-es tornaszoba méretűnél is szerényebb. Nyilvánvaló, hogy itt megoldani a mindennapos testnevelést nem kevés fejtörést okoz.

A gimnáziumnak jelenleg 558 diákja van. Ilyen létszám mellett a testnevelés órákon egyszerre közel 80 főt kell megmozgatniuk. Ez jó időben egyszerűbb, hiszen ott van az udvar, valamint a hozzájuk közeli Zagyva-  vagy Tisza-part. Télen azonban ez nem kevés szervezést kíván. Három részre osztják a testnevelés órán résztvevők csapatát, amelyből egy csoport a tornaterembe megy, egy másik, a szintén kisméretű, salétromos konditerembe, a harmadik társaság pedig vagy úszni indul vagy a szolnoki Tiszaligetben felállított korcsolyapályán mozog. Időnként megkaphatják a főiskolából kormányhivatallá átépített létesítmény tornatermét, és azért csak néha, mert ezen, más tanintézménnyel osztoznak.

 Nincs túl sok lehetőség tornateremre pályázni. Amire nekik szükségük lenne az közel 1 milliárd Ft-ba kerülne. Próbáltak pénzt gyűjteni ehhez, úgy hogy 30% önrészt vállaltak, a fennmaradó 70%-ot pedig a Városi Sportcentrum Tao támogatásból tette volna hozzá. Sajnos az önrész nem jött össze. Az iskolák ma már annyit veszítettek önállóságukból, hogy nincs számlaszámuk és adószámuk sem, egyedül nem pályázhatnak. Egy iskolának legfeljebb alapítványa lehet, ez is engedéllyel, ezen keresztül gyűjthet pénzösszeget tervei megvalósítására. A Varga is bálokat, gálákat szervezett, eddig 10,5 millió Ft-ot sikerült összegyűjteniük.

Reményük annyi maradt, hogy a tankerület és az önkormányzat segítségével pályáztak a 3T programra, melyet a kormány 2014 februárjában indított tanterem, tanuszoda és tornaterem építésének támogatására. Nem hivatalos információik szerint talán ott vannak a befutók között. De ennél biztosabbra szeretnének menni, éppen ezért Szalay Ferenc polgármester levelet írt a kormánynak, hogy nyújtsanak kiemelt segítséget a milliárdos beruházáshoz. Erre még nem kaptak választ. Persze ha össze is jönne minden, még mindig van valami, ami tovább bonyolítja a helyzetet. Egy belvárosi intézménynél a telek beépítés határa is gátja lehet a terjeszkedésnek. Mivel az iskola kinőtte a jelenlegi épületét megkapták a tőszomszédságukban lévőt oktatás céljára, és gondolták így annak udvarát igénybe véve az átépítés egyszerűbben megoldható. Ám itt az a probléma merült fel, hogy az újonnan birtokba vett épület udvarának egyik része önkormányzati tulajdon másik része pedig állami vagyon. A tornaterem átépítését úgy kell megoldani, hogy az állami részre egy centiméterrel sem nyúlhat át az építmény. Ezzel kapcsolatosan is kéréssel fordult a polgármester a kormányhoz, válasz még erre sem érkezett.

Úgy tűnik az örömkönnyek elmorzsolására még mindig várni kell. Pedig történt itt több olyan esemény is, amely indokolttá tette volna, hogy a döntéshozók lépjenek. Egy ízben például, a tornateremben leszakadt az elöregedett, súlyos armatúra a mennyezetről, szerencsére senki nem tartózkodott alatta. De az is folyamatos fejtörést okoz, amikor zárt térben kell iskolai rendezvényeket megtartani. Külső helyszín sem mindig megoldás, előfordult már, hogy oda sem fértek be, így egy évfolyamot az iskolában kellett hagyni. Az iskola kiterjedt külföldi kapcsolatokkal rendelkezik. „Mindaddig nagy örömmel fogadtuk ezeket a delegációkat saját tornatermünkben, amíg egy alkalommal el nem jutottunk partneriskolánk tornatermébe. Itt az élmények hatására, nagyon gyorsan megszületett a döntés, hogy soha többet nem tartjuk ezeket a rendezvényeket a gimnázium tornatermében” – mesélte a kicsit groteszk esetet Molnár László.

(Forrás: magyarnarancs.hu)