Sárgás-barnás az ivóvíz Tiszagyendán

A település független polgármestere, Pisók István vasoxidtól elszíneződött, arzénes vizet küldött több minisztériumba, hogy felhívja a figyelmet a már nem újkeletű problémára.

A mérések szerint az ivóvíz arzén tartalma a megengedettnél, ami egy liter vízben nem lehet több 10 mikrogram, négyszeresen, ötszörösen is nagyobb volt. Az ivóvíz minőségének javítását, a 2004-es Uniós csatlakozás idején Magyarország még 2009-re vállalta, brüsszeli források bevonásával. Ám ez a program éveket késett. 2015-re sikerült az önkormányzatokat és az állami szférát is érintő beruházásokat (ivóvíz, szennyvíz, kommunális hulladék) az ország három régiójában, Észak- és Dél-Alföldön, Dél-Dunántúlon vitákkal terhelten megvalósítani.

Tiszagyendán, a polgármester szerint félresikerült a projekt. A településen az összes régi, eternitből készült vízvezetéket modern műanyagra cserélték. A régi, 300 méteres mélységbe lefúrt kút eliszaposodott, ezért újat fúrtak, ám ez csak 110 méteres mélységig hatolt le. Az üzembe helyezése után egy ideig megfelelő minőségű vizet szolgált, de egy idő után így sem tudták tartani a litereként 10 mikrogrammos arzéntartalmat. Sőt, a víz sárgásra, barnásra színeződött.

A gond az lehet, hogy a kút nem kellő mélységből, geológiailag nem megfelelő rétegből hozza fel a vizet. Egyelőre nincs rá válasz, hogy a tervezés során ezt miért nem vették figyelembe. A felszínre került ivóvizet sem inni nem lehet, ebben főzni és tisztálkodni sem lehet rendesen, ráadásul a helyieknek mindezért még vízdíjat is fizetni kell. Ebből nagy felháborodás lett, már-már a polgári engedetlenségig fajultak a dolgok, de végül nem volt ellenállás.

Gurmai Zita MSZP-s képviselő 2019 októberében ismertette a helyzetet Pintér Sándor belügyminiszterrel. A település polgármestere végül küldött a barnás-sárgás vízből mintát a különböző kormányzati szerveknek, többek között a Belügyminisztériumnak is. Elmondása szerint ez hatott. A megoldást egy új, az eddiginél mélyebb kút forrása jelentheti. Ám erre egyrészt szabad forrása nincs a szűkös pénzügyi keretből gazdálkodó Tiszagyendának, másrészt a hitelfelvételhez nem tudtak kormányzati engedélyt szerezni. Úgy érezték, hogy a 22-es csapdájába kerültek.

Gurmai Zita kérdésére Pogácsás Tibor a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára válaszolt, eszerint tavaly október végén egy kormányhatározattal 35 millió forintot biztosítottak Tiszagyendának, ami mára meg is érkezett a település számlájára. Így a polgármester reméli még az idén, 17 év után végre megoldódik az ívóvíz probléma.

(magyarnarancs.hu)