Rendőrségi eljárás indult a cserkeszőlői fürdő szakszervezetét alapító titkár ellen

A rendőrségi eljárás indokáról még nem sokat lehet tudni, ami biztos, hogy azonnali hatállyal elbocsátották a szakszervezetet alapító titkárt a fürdőtől, aki a dolgozókért akart kiállni.

Április 1-én, Ungár Péter politikus Facebook bejegyzésében jelent meg egy hír a cserkeszőlői fürdőről. A fürdőt lezárták, emiatt jelentősen csökkent a dolgozók bére, és sokan munka nélkül maradtak. A közalkalmazotti szakszervezet az MKKSZ elnöke Boros Péterné, sajtótájékoztatót szervezett a helyszínre. Ebből viszont érthetetlen módon rendőrségi eljárás lett.

„Bár maga az Operatív Törzs mondta el korábban, hogy a közterületi sajtótájékoztatók nem tartoznak az amúgy érvényben lévő gyülekezési törvény, így a korlátozások hatálya alá, azok továbbra is megtarthatók, a település polgármestere miatt rendőrségi eljárás indult a szakszervezeti vezető ellen”- írta Ungár.  A politikus a Belügyminisztériumhoz fordult írásbeli kérdéssel, ahonnan azt a választ kapta, hogy rendőrségi eljárás fogja tisztázni a körülményeket, hogy megalapozott hatósági döntés születhessen. „Úgy látszik a településvezetők mindenféle retorzió nélkül tehetnek úgy, mintha a késő Kádár-korban élnénk”- folytatta a bejegyzést, majd mindenkit szolidaritásra buzdított, mert úgy gondolja az országnak az az érdeke, hogy erős és szabad szakszervezetek működjenek benne. 

Még február végén jelent meg a  Mércében, hogy azonnali hatállyal elbocsátották a szakszervezetet alapító titkárt a fürdőtől, aki a dolgozókért akart kiállni. Boros Péterné azt nyilatkozta nekik, az a véleménye, hogy szakszervezeti bizottsági titkárként védett személyről lévén szó, a szóbeli elbocsátás súlyosan jogsértő lehet, így annak nem szabad hivatalosan is megtörténnie. Az ő véleményére és az MKKSZ által a helyzettel kapcsolatosan tartott sajtótájékoztatóra pedig nem is a munkáltató fürdő vezetősége, hanem egyenesen a fenntartó, Varga Attila, Cserkeszőlő független polgármestere reagált élesen – írta a portál.

A Mérce korábban megírta, hogy „az önkormányzatot ért súlyos kormányzati megszorítások után a Jász-Nagykun-Szolnok megyei település vezetése a fürdő személyzetén kezdett el spórolni: bérüket drasztikusan csökkentették. Mivel a járványhelyzet miatt a fürdő 2020. március 16-án bezárta kapuit, az ott dolgozó összes, nem helyi lakos alkalmazottat vagy elbocsátották, vagy fizetés nélküli szabadságot ajánlottak nekik. Eközben a fennmaradó dolgozói állományt 2020. április 1-től május 31-ig állásidőre vették át azzal a feltétellel, hogy aláírják: az állásidőre szóló bérük bruttó 130 000 forint, ami után 86 000 forintot kapnak kézhez. Ez a helyzet elvileg július 16-ig tartott, innen az állásidőt már nem hosszabbították meg, viszont a béreket 10%-kal visszavágták, miután november 1-én egyoldalúan módosították a szerződési feltételeket a munkáltató részéről. Az új szerződésekben a dolgozóknak azt is vállalniuk kellett, hogy munkaviszonyukat 2021. december 31-ig fenntartják. ”-írta a Mérce.

Az MKKSZ-hez forduló dolgozók azt állították, hogy papíron 8 órára voltak bejelentve, hétfőtől-péntekig, azonban rendszeresen 12 órát dolgoztatták őket. Egy közel 200 fős gyűlésen olyan kijelentés is elhangzott, hogy nekik tilos a város vezetőségét kritizáló írásokat lájkolni, hozzászólni, megosztani.