Önkormányzatiság lakossági részvétellel

Nem állíthatjuk, hogy minket, lakosokat soha nem hallgatnak meg. Mégis mennyire kerültünk messze attól az álomtól, hogy helyi közösség hozzon meg minél jobb minőségű döntéseket az őket érintő ügyekben? Kiderült, vannak már újabb és jobb technikák a demokratikus részvétel és a lakosság komolyabban vételére.

A rendszerváltás után az önkormányzatok létrejötte megadta azt a reményt, hogy a helyi közösségek hozzák meg a minél jobb minőségű döntéseket az őket érintő ügyekben. Mennyire kerültünk messze ettől az álomtól? Ma az önkormányzatiság többnyire „a vezérekről, a politikai alkukról, ideológiákról szól”. Ugyanakkor tény, hogy részt vehetünk különböző fórumokon, fogadóórákon, találkozókon valamilyen eredménnyel. Ám az élet közben sokat változott, és azóta megjelentek ennél újabb és jobb technikák a demokratikus részvétel és a lakosság komolyabban vételére. Már nincs 50 nap az újabb voksolásig, az önkormányzati választásokig, ennek apropóján járta körül a témát a K – Monitor korrupcióellenes iroda a K-blogon közzétett Ötletek az önkormányzatiság megújításához című bejegyzésében.

A bejegyzés szerint a demokrácia immunrendszerét azzal lehet megerősíteni, ha egy intézményi innovációt hajtanak végre. Ugyanis itthon még kezdetleges formában sem jelentek meg olyan részvételi intézmények, melyek Európában, sőt itt Lengyelországban és Romániában is sok városban üzemeltetnek. A lényegük, hogy a működésük alulról jövő igényekre, nem PR-célú részvételre, hanem civil-önkormányzati együttműködésre alapul. A K-Monitor mint korrupció ellenes szervezet úgy gondolja, hogy a részvételi intézményeknek nem a képviselet három évtizede kialakult intézményei ellenében kell működni, hanem azokkal együtt élettel, vitákkal megtöltve, valódi ön-kormányzásnak kell lennie, és nem pedig a központi döntések helyi végrehajtásának.

A szervezet egy konferencián három külföldi példát mutatott be ezekre:

Állampolgári tanácsot hoztak létre Gdansk városában, amely a meglévő képviselőtestület mellett egy állampolgárokból álló második plénumot jelent. Feladata, hogy erősen vitatott kérdésekben, például nagyberuházás, környezetvédelem, egy javaslatcsomagot terjesszenek a döntéshozók elé, akik ezt elfogadják. A tanácsban a laikusok szakértői segítséget kapnak, több fordulós vita után döntenek, így a lobbiérdekek és a politikai érdekeltségek által kötött képviselőknél jobb, felelősebb döntést tudnak hozni.

Egy átlátható, online részvételi csatornát használnak Madridban. Itt az állampolgárok weboldalakon javaslatokat tehetnek, azokat megvitathatják és dönthetnek is. Véleményezhetik az előterjesztéseket vagy a beruházások terveit. A Decide (döntés) elnevezésű platform nemzetközi együttműködésben készült. Az a város, mely szeretné ezt alkalmazni, segítséget is kaphat a honlapot már használó más városoktól például Szlovéniából, Hollandiából, Spanyolországból. A K-Monitor szerint egy magára valamit is adó magyar városnak már túl kell lépnie a levélküldő ötletdoboz vagy a semmire sem kötelező online szavazások világán.

Elsőre meredeknek tűnik, ám mégis működik Kolozsváron a részvételi költségvetés ötlete. Ez azt jelenti, hogy a város büdzséjének egy előre meghatározott részéről nem a helyi önkormányzat dönt, hanem a város lakói. Ám, ha valakinek most hirtelen félrecsúszna a szemüvege ettől, azt nyugodtan tolja vissza, ugyanis régiónkban gombamód szaporodnak ezek a kezdeményezések, sőt a kispesti önkormányzat már gyakorolja is a részvételi költségvetés alkalmazását. (Magyarországon egyedüliként)

Azért itthon is akadnak jó példák az önkormányzati demokráciára.  A K-Monitor a zuglói önkormányzattal közösen dolgozta ki a költségvetési vizualizációs alkalmazást, mely ingyenes megoldást ajánl a közérthető bemutatásra.  A lakossági részvételhez elengedhetetlen, hogy a törvényi előírásokon belül biztosított legyen a szerződések, támogatások nyilvánossága és a közérthetőség. Nem több oldalas szkennelt dokumentumokra van szüksége a lakosságnak, hanem színes ábrákkal alátámasztott egyszerűen megérthető magyarázatokra.

 (Forrás: k.blog.hu)

Megosztás
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter