Önkormányzati választás 2019

Újra Szalay Ferenc lett Szolnok város polgármestere, a küzdelem szoros volt. Az Észak-Alföldi régió három nagyvárosa a Fidesz kezén maradt. Míg Orbán Viktor Fidesz-KDNP győzelemről beszélt, a politológus szerint viszont a Fidesz ugyan nem veszített, de még sem nyert.

A választások eredményei:

Szolnok:  

  1. Szalay Ferenc (Fidesz-KDNP) 47,80% – 11.616 szavazat
  2. Radócz Zoltán (Momentum-Jobbik-MSZP-DK-LMP-Mindenki Magyarországa) 46,77% – 11.364 szavazat
  3. Bokodi Zoltán (Mi Hazánk) 4,6% – 1010 szavazat
  4. Kalmár Dávid (Munkáspárt) 1,28% – 310 szavazat

Jász-Nagykun-Szolnok megye más tízezernél nagyobb lakosú városaiban:

Jászberény: Budai Lóránt (Közösen Jászberényért Egyesület) 42,63% – 3909 szavazat

Karcag: Dobos László (Fidesz-KDNP) 67,23% – 4124 szavazat

Mezőtúr: Herczeg Zsolt (Fidesz-KDNP)  55,84% – 3149 szavazat

Tiszaföldvár: Hegedűs István (Független) 45,49% – 1433 szavazat

Tiszafüred: Újvári Imre (Fidesz-KDNP) 55,36% – 2527 szavazat

Törökszentmiklós: Markót Imre (Otthonunk Szentmiklós Egyesület) 45,12% – 3054 szavazat

Országosan:

Budapesten, az Index földcsuszamlásszerű győzelemről ír, Karácsony Gergely meglepő fölénnyel nyerte meg a főpolgármesteri posztot. Kilenc kerületet hódított el az ellenzéki összefogás a Fidesztől, vannak olyan kerületek, ahol a fideszes polgármesternek baloldali többségű testülettel kell majd dolgoznia. A fővárosi eredmények tanulsága, hogy a leggazdagabb, polgárosodott budai kerületekben óriásit zuhant a Fidesz támogatottsága, inkább a kevésbé elegáns kertvárosiasabb kerületekben szerepeltek jól. A vidéki nagyvárosok közül Szeged, Miskolc, Hódmezővásárhely, Szombathely, Eger, Pécs került az ellenzék kezére. Pécsett még ráadásul kétharmados győzelemmel zárt az ellenzék, Eger 13 év után vált meg a Fideszes vezetésétől, Heves megyében más nagyvárosok is: Hatvan és Gyöngyös is az ellenzéké.

Az idei önkormányzati választás további tanulsága, hogy a városi egyre inkább ellenzékit jelent, míg a falusi inkább fideszest. A lassan formálódó ellenzéki összefogásoknak is meg lett a jó eredménye. Akik ezt eleinte elképzelhetetlennek tartották, szkeptikusan figyelték az összefogásokat, ma már belátják, van értelme az erőfeszítéseknek. Ott, ahol megvolt az összefogás többnyire az ellenzék nyert vagy szoros verseny alakult ki. Török Gábor politológus azt írta a Facebookon, hogy 2006 óta ez az első választás, amelyet a Fidesz – ha nem is veszített el – nem nyert meg.  

(Forrás: iszolnok, index, napi.hu)

Megosztás
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter