Olcsón kapott lakást a szolnoki roma önkormányzat vezetője a várostól

Kozák Ferenc a helyi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke áron alul vásárolhatott meg egy belvárosi lakást a várostól, de voltak, akik ennél is olcsóbb lakhelyet kaptak az önkormányzattól. A szolnoki fideszes lakásmutyi miatt csaknem 400-an várnak arra, hogy önkormányzati lakáshoz jussanak.

A 24.hu információi szerint Kozák Ferenc roma önkormányzati vezető volt az egyike azoknak, aki áron alul kaphatott lakást az önkormányzattól. Az ingatlan a Megyeháza szomszédságában található, közel a Tisza-parthoz. A 76 négyzetméteres lakhelyet 4,1 millió Ft-ért vásárolhatta meg. A lap úgy tudja a roma önkormányzat elnöke, aki egyébként Kis Grófo nagybátyja, jó üzletet csinált, egy hétig volt a lakás tulajdonosa, majd 5 millió Ft-ért értékesítette.

Kozák a 24.hu-nak azt állítja, ő nem kaphatta áron alul az ingatlant, 2 éve sokkal alacsonyabbak a lakásárak a városban. „Ami tény, hogy Szolnok belvárosában jelenleg 25-35 millió forintnál olcsóbban nem nagyon lehet 70-80 négyzetméter közötti lakást találni”- írta a lap. Az ügy miatt az MSZP frakcióvezetője Radócz Zoltán vizsgálódni kezdett. Először januárban kért betekintést az eladott lakások szerződéseibe, amiből kiderült, hogy a szolnoki önkormányzat 2 év alatt 40 lakást értékesített, és a vásárlók között voltak olyanok is, akik Kozák Ferencnél szerencsésebbek voltak. A két év alatt eladott lakások ára alig haladta meg a 2,6 millió Ft-ot.

Radócz Zoltán a szolnoki ellenzék közös polgármester-jelöltje pert indított az ügyben az önkormányzat ellen, miután közérdekű adatigényléssel próbált hozzájutni az önkormányzati dokumentációkhoz és azt megtagadták tőle. A 24.hu-nak azt nyilatkozta, hogy év eleje óta próbálja leállítani a fideszes lakásmutyit, de nem járt sikerrel, mert mindig megakadályozta a kormánypárti többség. Minden közgyűlésre beadott egy önálló képviselői indítványt, melyben azt kérte, hogy állítsák le a bérlakások eladását, mert a városban csaknem 400-an várnak önkormányzati bérlakásra. Indítványát egyszer sem vették napirendre.

(Forrás: 24.hu)