Nyerges ingyenadománya sokba kerül a városnak

A Nyerges Zsolt által, Szolnoknak adományozott sportlétesítményeket, ingatlanokat a város segítség nélkül nem tudja működtetni. A vállalkozó nagylelkűsége miatt az állam a zsebébe nyúlt.

Nyerges Zsolt, szolnoki születésű milliárdos, tavasszal bejelentette, hogy a tulajdonában lévő sportklubokat és sportingatlanokat a városnak adományozza – informálódott a 24.hu. A portál szerint az ingyenadomány működtetése messze meghaladta a város finanszírozási lehetőségeit, így ez csak állami segítséggel oldható meg. A vállalkozó nagylelkűsége, másfél milliárdjába kerül a költségvetésnek.

A szolnoki önkormányzat csütörtöki közgyűlésén napirendre tűzte azt az előterjesztést, melyből kiderül, hogy „Szolnok sportéletének hagyományaira és eredményeire tekintettel” a kormány 1,52 milliárdos támogatást adott a sportklubok működtetésére, módosítva ezzel a 2019-es költségvetést. A támogatás egy évre szól és a pénzből 121 milliót kapott a vízilabda, 100 millió a futball-létesítmény fenntartási költségeire, 1,3 milliárd pedig működési célokra megy. A korábban is veszteségesen működő csapatokhoz több milliárd tao-s támogatás áramlott eddig is.  A 24.hu szerint elhangzott az is, hogy Szalay Ferenc polgármester tárgyalásokat kezdett a kormánnyal azért, hogy a támogatást minden évben megkapja a város.

Emlékeztetőül, Nyerges Zsolt 1992-ben ügyvédjelöltként, 1994-től ügyvédként tevékenykedett Szolnokon. Első milliárdját az első Orbán kormány alatt szerezte.  Ezzel kapcsolatban, a Hvg az Átlátszó információira hivatkozva úgy tudja, hogy egy kis szolnoki cég, melyben felügyelő bizottsági tagként megjelent Nyerges, két állami bank segítségével jutott áron alul, a Budai Hengermalom több milliárd forintos vagyonához. Ebben a cégben tulajdonosrészt vett Simicska Lajos is. Nyerges az ezt követő években Simicska hűséges üzlettársa lett. A szolnoki vállalkozó a Közgép, a Class Fm-et üzemeltető Advenio Zrt, a mezőgazdaságban tevékenykedő Mezort Zrt és az Infocenter.hu vezetője is volt. Két évvel ezelőtt háttérbe húzódott a cégek éléről egy ideig, lemondott a Közgép és a Mezort vezetéséről.

Nyerges befektetései között fontos tétel volt a szolnoki sport. A vállalkozó maga is sportolt, gyerekként vízilabdázott, egyetemi évei alatt kosárlabdázott, később a Szolnoki NB1-es csapatban is játszott. Már ügyvédként befektetett a szolnoki kosárcsapatba, melynek 1998-tól lett az elnöke, itt nemzetközi szinten is erős csapatot sikerült összeállítani. Nyerges másik sportsikere a férfi vízilabda, 2017-ben a Szolnoki Dózsa-Közgép megnyerte a Bajnokok Ligáját. A vállalkozó tulajdonolta a Szolnoki MÁV Futball Kft-t is.

(Forrás: 24.hu, hvg.hu)

Megosztás
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter