„Nem tudtam elfogadni, hogy túlzottan a Fidesz politikáját tükrözi a lap”

A mondat Tóth András szolnoki újságírótól származik, aki a Kimondott Szolnok nevű Youtube csatornán mesélt arról, hogy hogyan silányult egy megyei lap pártlappá, hogyan vált a vidéki újságírás siralmassá és megosztotta a nyilvánossággal, hogy miért kellett távoznia az Új Néplaptól és a Szolnok Televíziótól.

A Magyar Narancs szúrta ki azt a videót, melyben a szolnoki újságírót Lukácsi Katalin, a Mindenki Magyarországa Mozgalom politikusa faggatta közéleti újságírói tapasztalatairól.

Tóth András 1988-ban kezdte a szakmát, először újságíróként, majd később szerkesztőként dolgozott a megyei lapnál. Elmondása szerint súlyos a helyzet a vidéki újságoknál, alkotóműhelyekből irányított lapokká váltak, ahol nem lehet mindent leírni, mert korlátozás és ellenőrzés van. Korábban a főszerkesztők mindig a piaci viszonyokat nézték. De onnantól kezdve, hogy a Médiaworks tulajdonában lévő Néplap, a Pecina érában átjátszásra került Mészáros Lőrinc birtokába, már nem a piaci körülmények számítottak, az újságban sajtóipari munkások cikkeket gyártottak és a legfontosabb kritérium az lett, hogy ne jelenjen meg problémás, kormánypártot hibáztató írás. Az olvasói létszám jelentősen csökkent, habár erről nem hivatalos forrásból értesültek az újság készítői.

Tóth András elmondta, hogy észrevehető volt a városházi nyomás is. Példának a Grátisz nevű mellékletet hozta fel, amelyben csak a Fidesz szólalhatott meg, más önkormányzati képviselő véleménye nem jelenhetett meg. Konkrétan senkit nem utasítottak, de a városvezető megjelent a szerkesztőségben és elmondta, hogy mi a helyzet, ebből pedig mindenki tudhatta mi a dolga, működött az öncenzúra. Az újságíró elmondta, rájöttek, a városháza valahonnan mindent tudott, ami a szerkesztőségben történt.

„Nagyon látszott, hogy mire megy ki a játék”-mondta, a cél, hogy egy olyan rendszer alakuljon ki, ami felülről egy személyében irányított. Saját bőrén tapasztalta, hogy létezik a szocializmusból jól ismert 3T: azaz a támogatott, tűrt, tiltott. „Én a tiltottba estem –mondta- én nem tudtam elfogadni, hogy túlzottan a Fidesz politikáját tükrözi a lap”-  folytatta. 2015-ben megjelentetett egy olyan jegyzetet, melyben leírta, hogy milyen országban szeretne élni. Ez már olyan súlyos vétek volt, hogy azonnal ki akarták rúgni, de ez akkor nem történt meg. A városháza arról is tudomást szerzett, hogy többször megjelent ellenzéki tüntetéseken.  

Többen szóltak neki, hogy ne hangoztassa a másfajta véleményét, persze eleinte csak barátian, munkatársi figyelmeztetéseket kapott. Végül találtak egy mondvacsinált indokot, ami miatt eltávolították a szerkesztőségből. 2019-ben a szoljon.hu felületén megjelent egy cikk, amiről később kiderült, hogy ez már egy évvel ezelőtt is ugyanígy megjelent. Több szerkesztő is látta az oldalt, és senki nem emlékezett már a korábbi írásra. Valaki viszont észrevette a hasonlóságot és értesítette az akkori Indexet. Onnan már felkapta az országos sajtó, nevetségessé téve a Mészáros Lőrinc lapokat. Tóth Andrást azonnal eltávolították, holott a többieknek, akik látták a cikket, nem esett bántódásuk, az indok az volt, hogy kár érte a Médiaworks-öt. Lukácsi Katalinnak a szolnoki újságíró megerősítette, politikai okokból váltak meg tőle.

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg.