Nem értenek egyet az érettségi időpontjával

A Civil Közoktatási Platform kijelenti, hogy megdöbbenéssel és felháborodással fogadták az érettségivel kapcsolatos kormánydöntést.  Véleményük szerint, nincs semmilyen indok, mely fölülírhatná a veszélyeztetettség elkerülésének szempontját.

A Civil Közoktatási Platform (CKP) portálunkhoz eljuttatott sajtóközleményben fejezte ki felháborodását az érettségiről szóló kormánydöntéssel kapcsolatosan.  „Az érettségi írásbelik időpontját az aktuális járványügyi helyzettől függetlenül május 4-től kezdődően jelölte meg a kormány. Mindez a nyolc nappal korábbi bejelentés után azonos tartalommal,  a részletek végiggondolása nélkül történt. Tette ezt a kormány akkor, amikor hatalmas áldozatok árán a kórházi ágyak 60%-át szabadíttatja fel a koronavírus miatt arra hivatkozva, hogy a következő hetekben várható a fertőzések csúcsidőszaka”- írják.

Azt mondják, hogy az érettségi időpontja jelen vészhelyzetben a járvány aktuális állapotának függvénye kell, hogy legyen.  Nincs semmilyen indok, amely felülírhatná a veszélyeztetettség elkerülésének szempontját. Állásfoglalásukban hivatkoznak Orbán Viktor 2020. április 16-i bejelentésére, mely szerint arra kell számítani, hogy a megbetegedések száma a következő napokban emelkedni fog, beléptünk a tömeges megbetegedések szakaszába és óvatosnak kell lenni a lazításokkal. Ezért állnak értetlenül az érettségiről hozott kormánydöntéssel szemben.

Véleményük szerint az érettségit semmiképpen sem lehet a megszokott időben, módon, körülmények között lebonyolítani.

Bármilyen módon is oldják meg az érettségi, a továbbtanulás kérdését, a szükséges vizsgák megjelölt időpontja csak egy feltételes időpont lehet. Az eljárásra vonatkozóan ebből két dolog következik: 

  1. Nem létezik olyan megoldás, amely mindenkinek egyaránt megfelel. A kormány joga dönteni a számos lehetséges konstrukció közül, de a döntésnél három elv érvényesülését köteles szem előtt tartani. Ezek a biztonság, az igazságosság és a méltányosság elve. 
  2. Tudomásul kell venni, hogy a rendkívüli helyzet rendkívüli megoldásokat tesz szükségessé. Ilyen lehet például a felsőoktatási év kezdetének eltolása, a későbbi időpontban évvesztés nélküli továbbtanulást lehetővé tevő vizsga, vagy a jegymegajánlás, a középiskolai bizonyítvány elfogadása érettségi helyett akár általánosan, akár a szakmatanulásnál, a munkába állásnál vagy azokon a szakokon, intézményekben, ahol nincs túljelentkezés. (Utóbbit az is indokolná, hogy az idei évben a felvételizők száma 20 %-kal, ezen belül egyes szakokon a felére, más szakokon, sőt, akár egész intézményekben a harmadára csökkent.)”-mondja a szervezet.

A CKP kijelenti azt is, hogy a kormányrendelet semmilyen mértékben nem felel meg a biztonságosság követelményének, és meg sem próbál kreatív módszereket alkalmazni a rendkívüli helyzetben megszervezendő érettségik ügyében. Követelik, hogy ne kezdődjenek el az írásbelik május 4-én valamint azt, ha a kormány döntött egy alternatíva mellett, ennek kidolgozásába vonják be az érettségiztetésben tapasztalattal rendelkező szakembereket. Érettségit csak abban az időpontban lehet lebonyolítani, amikor a járványügyi helyzet megengedi. Hozzáteszik, hogy „a kormány felelőtlen döntésével teret nyithat a járvány robbanásszerű szétterjedésének, veszélyezteti a diákok, a tanárok és a környezetükben élők egészséges élethez, a diákok tanulásban való részvételéhez való jogát. Ennek erkölcsi felelősségét, jogi és politikai következményeit a döntéshozóknak viselniük kell!