Naperőműben termelt áramból fűtik a hátrányos helyzetű, gyermekes családok házait Tiszabőn

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az E.ON Hungária Zrt. Tiszabőn induló mintaprogramjának lényege, hogy legalább egy fűtött szoba legyen minden olyan házban, ahol gyermeket nevelnek.

Fenntartható energetikai mintaprogramot indít az ország legelmaradottabb települései között számon tartott Tiszabőn az E.ON Hungária Zrt. a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal közösen. Az együttműködési megállapodást Kiss Attila, az E.ON elnök-vezérigazgatója és Vecsei Miklós roma ügyekért felelős miniszterelnöki biztos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke írta alá. A megállapodás értelmében a kisgyermeket nevelő családok támogatott lakhatási programban vesznek részt, melynek fedezetét a településen zöldmezős beruházásként épülő naperőmű bevételei teremtik elő.

Kiss Attila az E.ON vezérigazgatója és Vecsei Miklós a romaügyekért felelős miniszteri biztos aláírják a megállapodást

A program célja, hogy szabályos és biztonságos áramvételezési lehetőséget alakítsanak ki a településen, a családok térjenek át az előrefizetős mérőkre, váljanak tudatos fogyasztókká. A tiszabői mintaprogramban épülő naperőmű elkészülte után termelődő bevételek szociális kiadásokra nyújtanak fedezetet, a végső cél, hogy egy fűtött szoba rendelkezésre állhasson minden olyan házban, ahol gyermekeket nevelnek.

A Máltai Szeretetszolgálat, harmadik éve zajló felzárkózást segítő programja, során már eddig is számos család tért át az előre fizetős mérők használatára. Miután az energiát előzetesen vásárolják meg a bevételek tükrében, a háztartások nem halmoznak fel adósságot, így nem kerülnek kikapcsolás alá. Az előrefizetős mérő ugyanúgy méri az elfogyasztott áramot, mint a hagyományos típusok. Működése hasonló a feltöltő kártyás mobiltelefonokéhoz, ahogy ott sem enged a rendszer több kimenő hívást a feltöltött összeg elfogyása után, a készülék itt is kikapcsolhatja az áramot. Emiatt fontos a még hátralévő áram mennyiséget a mérő kijelzőjén figyelemmel követni, és az újabb feltöltést időben elvégezni. A mérő felszerelése a védendő fogyasztók számára díjmentes, de igényelhet ilyet fennálló tartozással nem rendelkező ügyfél is, díj ellenében.

Tiszabőn évente mintegy hetven gyermek születik, a 2100 lakosú településen az átlagéletkor 18 év, (az országos átlag 42,7 év). A házak nagy része rossz állapotú, több helyen semmilyen fűtés nincs, és a nyílászárók is hiányoztak. A most induló program során olyan lakásokat is előre fizetős mérőórákkal látnak majd el, ahol korábban nem volt, vagy megszűnt a szolgáltatás.

Megosztás
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter