Megnevettetni és elgondolkodni

Nem mindig az a fontos, hogy mi van a nagypolitikában, sokszor inkább a környezetünkben kell megtalálni a megoldandó feladatokat. Ez a véleménye Csinger Mariannak, a Magyar Kétfarkú Kutya párt egykori helyi passzivistájának, akivel a humoros akciók mellett arról is beszélgettünk, hogy miért ültek el alkalmi megmozdulásaik Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

Ha két szóban akarjuk összefoglalni az MKKP tevékenységét, akkor azt mondhatjuk vicces társadalomkritika. Csinger Mariann elmondja, hogy nem a sárdobálás a cél, amivel manapság sajnálatosan tele a padlás, sokkal inkább közös gondolkodásra, problémamegoldásra szeretnék késztetni az embereket. Pártszövetségekhez nem csatlakoznak, de ügyek mentén bárkivel működhetnek társulások. Amikor Mariann csoportjukat képviselte megyénkben, akkor Szolnokon, Kunszentmártonban és Jászberényben voltak a legfontosabb akcióik.

„ Ezek közül kiemelkednek a tipikus kutyapártos tevékenységek: kátyúk javítása, tönkrement járdák kiszínezése, de osztogattunk kutyaürülék-gyűjtő zacskókat is és gondolkodtunk egy helyi ’no kill’ állatvédő szervezet állandó támogatásának a megszervezésén is, de csak terv maradt egyelőre. Ezen kívül szerettünk volna kutyafuttatót létrehozni a Széchenyi lakótelepen, az önkormányzat viszont megelőzött minket, amit egyáltalán nem bánunk” – mesélte a passzivista.

2018-as választási plakáton

Szívesen adnak ötleteket, mivel lehetne élhetőbbé tenni egy várost, szívügyük a segítséggel élő embertársaink számára a minél önállóbb, akadálymentesebb élet biztosítása. Sajnos a szolnoki vasútállomáson ez még nem valósult meg, bár ígéretet már tettek rá. A Jászságban is tevékenykedtek, ott Csinger Mariann a mélyszegénységben élő Jászberény-Neszűr területén lakó emberekre szerette volna felhívni a figyelmet, a 2018-as kampányban,egy odaszervezett biciklitúrával. Ötletével végül egyedül maradt, egyedül járta be a környéket. Azóta kapcsolatba került a SZOCSOMA-val, akik kifejezetten a mélyszegénység legakutabb problémáinak a kezelésével foglalkoznak. Az MKKP-nak volt egy országos tanszergyűjtő akciója is, amibe egy jászladányi iskola is bekapcsolódott 2018-ban.

Mariann elmondja, hogy az emberek többsége azt gondolja, nincs befolyása a helyi ügyekre, ez véleménye szerint téves vélekedés.

„A környezetünket mi alakítjuk, például ha a háztömbünk körül sok a szemét, akár a szomszédokkal is szervezhetünk szemétgyűjtő akciókat vagy beültethetjük az elgazosodott virágládákat, amitől sok környéken lakónak lenne jobb a közérzete és talán felbátoríthatná őket más városszépítő akciók kigondolására is, ami a tapasztalataink szerint egy öngerjesztő mechanizmus. A csúnya nagy betonkerítésekre pedig akár lehetne ízléses graffitiket tervezni, ami helyi rajzszakos diákokkal vagy képzőművészi tehetséggel megáldott civilek segítségével talán realizálható is lenne, a festékekre, hengerekre, ecsetekre pedig segítene előteremteni a pénzt közösségi adakozásból. Ez a megközelítés persze sokak számára nem szokványos, de jó látni, amikor a kezdetben dühös emberek végül együtt mosolyognak velünk”

A Kutyapárt egyéb tevékenységei közül kiemelte a fake news elleni küzdelmet. Erre kifejlesztettek egy hoax radart, ami reményeik szerint segít egy kicsit eligazodni a megbízható-nem megbízható hírforrások rengetegében. Csinger Mariann a másik nagyon súlyos problémának a korszerűtlen iskolarendszert tartja. „Oktatási rendszerünk sajnos képtelen lépést tartani a rapid technikai fejlődéssel, ez nagyon sok ember egzisztenciáját veszélyezteti a belátható jövőben is. Mindez köztudott tény, mégsem látjuk a törekvéseket és a hajlandóságot arra, hogy a gyerekekből kritikus gondolkodásra és gyors alkalmazkodásra képes, független állampolgárokat szeretne nevelni az állam. Ez veszélyes”- mondta. Ennek mérséklésére hozták létre a Kétfarkú Népfőiskolát, ahol közös együtt gondolkodásra késztetik a tanárt és a diákot, persze teljesen önkéntes alapon, zéró költségvetéssel. Beszélt a Rózsa Sándor Népi Közpénz Tékozló Alapról is (RÓSÁNÉKÖTÉKA). Az alapba pénzadományokat gyűjtenek és ezt közösségépítés, környezetvédelem vagy oktatás támogatására adják, valamint a hirtelen nyakukba szakadt állami támogatás értelmes elköltésének az eszköze is. „Sajnos ezt a támogatást most megfelezték, ami a fentiek miatt nem a pártnak, hanem a párt által támogatott projekteknek nagy érvágás elsősorban”- fűzte hozzá.

A 2018-as országgyűlési választás volt az első éles megmérettetés az MKKP történetében, ahol Mariann is vállalta a jelöltséget. A pártelnökökön kívül mindenki karaktert választott, Szolnok megye kettes választókörzetének jelöltjeként Valentyina Tyereskova szkafanderébe fotóshopoltatta bele magát, mert egy alkalommal Budapesten, a metrópótlón védelmébe vett egy bántalmazott kamaszgyereket, amit egy idős úr úgy kommentált, hogy „fel kellene lőni magát a Holdra”. „Így lettem űrhajós.”- mondta nevetve.

Rendhagyó választási kampány

A választási kampányról elmesélte, hogy elég rendhagyóra sikeredett, hiszen az egyetlen választási gyűlést a választókerületen kívül, a szolnoki szandai réten tartották képviselőjelölt-társával, a nyíregyházi Vajas Károllyal, és egy Greenpeace aktivistával, Tasi Rolanddal. Mivel egyikük sem szeretett volna egészen véletlenül sem nyerni, ezért lett a helyszín a Szolnok megye 1-es választókerületének az egyik körforgalma (a helikopteres), ahová sem gyalog, sem autóval nem lehet eljutni, illetve az eseményt meg sem hirdették, nehogy véletlenül mégis odamenjen valaki. Külön abszurd, hogy megjelent egy cseh televíziós riporter, aki megörökítette az eseményt csehül, de így nem is jutott el a választókhoz.

Hungarocell tehén bevetésre vár

„Az alapkoncepció az volt, hogy megpróbáltuk értelmezni, a hétköznapi ember nyelvére lefordítani a körforgalomban piedesztálra állított Mi-24-es harci helikoptert, mint emlékművet. Az emlékművek ugyanis valamiért újra fontosak lettek, régieket mozdítanak el, újakat emelnek, amelyek által a történelmi események, személyiségek újraértelmeződnek. Mi sem szerettünk volna kimaradni ennek a narratívának az alakításából. Friss volt még Semjén miniszterelnökhelyettes úr svédországi vadászkalandjának az emléke, ezt szerettük volna az utókor számára megörökíteni, mint a korra jellemző eseményt. Mivel nem tudtunk szarvast rajzolni, csak tehenet, ezért első alkalommal egy létra segítségével húztuk fel a bocit a helikopterre, de azt gyorsan leszedték, ezért szerettük volna következő alkalommal egy kicsit láthatóbbá tenni az alkotást. A rendőrség sajnos nem így gondolta, ezért ez a terv végül meghiúsult”- mesélte.

Akcióban

A megyéhez visszatérve, a helyi kutyapárt élet viszont, kicsit olyan, mint amilyen az egyszervolt kutyavásár Budán. Ugyanis egyszer volt Passzivista Találkozó Szolnokon, amely a vasúti vendéglátó helyiségből végül az utcára kényszerült, a jó hangulatot ez persze nem rontotta el. Helyben egyébként nincsen a pártnak alapszervezete. Ennek egyrészt az az oka, hogy Mariann Prágában él, másrészt pedig egy állandó csoport hiányában nagyon nehéz akciókat szervezni. „Pedig lenne rá igény – mondta – volt olyan esemény, amelyen 40-en vettek részt, amikor még hazajártam” Visszaemlékszik, hogy többen kérték, a fotókon ne szerepeljenek, ne látszódjon az arcuk, vagy ne kerüljön fel sehová a nevük. Úgy gondolja, félnek az emberek, veszélyben érzik az egzisztenciájukat. „Vagy az is lehet, hogy egyszerűen túl komolyan veszik a passzivizmust.  Pedig jó lenne néhány vicces akcióval felrázni a helyi közéletet, mivel az aktív közösségi élet lehet a jövő útja a politikában az egymásnak feszülés és a gyűlölködés helyett”- tette hozzá.

(Képek: Csinger Mariann engedélyével)