Magyar jogállamiság Európában

A magyar jogállamiság kérdése régóta napirenden van Európában. Többek között a nemrégiben időkorlát nélkül elfogadott felhatalmazási törvény oda vezetett, hogy az Európai Parlement, május 14-i, csütörtöki plenáris ülésére újra napirendre vette a magyar jogállamiság kérdését.

A magyar jogállamiság kérdése a magyar civilek meghurcolása, a sajtószabadság korlátozása országos és megyei szinten, a Romák elleni diszkriminánció és más fajsúlyos ügyek miatt régóta napirenden van Európában. A nemrégiben időkorlát nélkül elfogadott felhatalmazási törvény, és a véleménynyilvánítást rémhírterjesztésnek és ezáltal büntethetőnek nyilvánító szabályozása tette fel a pontot az i-re, ami oda vezetett, hogy az Európai Parlement, május 14-i, csütörtöki plenáris ülésére újra napirendre vette a magyar jogállamiság kérdését.

A nemzetközi konfliktusra a lehető legrosszabbkor került sor, amikor az új uniós költségvetés van napirenden. Az európai parlamenti vita során felmerültek arra vonatkozó kérések, hogy a Magyarország számára járó uniós támogatásokat függesszék fel a jogállamiság lábbal tiprása miatt. Mindez a magyar politikában szokatlan meghátrálásra késztette a vezetést: a miniszterelnök maga jelentette be a felhatalmazási törvény visszavonását.

Mit jelent ez Szolnokon ma?

Ez fontos fejlemény minden öntudatos szolnokinak, aki ki akarja fejezni tetszését, vagy épp nemtetszését a magyarországi járványkezelés kapcsán, az ezt szabadon teheti meg anélkül, hogy attól kellene félnie, hogy elviszi a rendőrség. Az események arra is rávilágítanak, milyen elemi fontos a véleménynyilvánítás szabadsága, ami a sajtószabadság alapja. Enélkül a szolnokma.hu sem létezhetne, és e tudósítások sem születhetnének meg. Mivel a hazai  pandémia elleni intézkedések korántsem hibátlanok, mindannyiunk joga és egyben felelőssége, hogy éljünk alapvető jogainkkal, mondjuk el bátran a véleményünk, és legfőképpen ne féljünk!

(Brüsszeli munkatársunktól)