Magántőkéből épül a sportszálló

Magántőkéből épül Szolnokon az az exkluzív sportszálló, mely a sportolók edzőtáborozásához nyújt majd kiváló lehetőséget. A városlakók számára munkahelyeket teremt.

Nem régen röppent fel a hír, hogy egy új, 5 csillagos, százhúsz férőhelyes wellness-szálloda épül a Vízpart körúton a volt kertészet helyén. A Szolnok Város Fejlődéséért Egyesület Facebook oldalán megosztott bejegyzés után nagyon sok támadó komment érkezett. Ezek többségében azt kifogásolták, hogy miért luxus szálloda épül, miért nem egészségügyi intézményre, iskolákra költ a város, és miért a lakosok feje fölött döntöttek erről. Tény, hogy az utóbbi évek állami látványberuházásai, már annyira “megszokottá” váltak, hogy reflexszerűen elutasítunk mindent, amely nem hétköznapi gondjainkat orvosolja.

A félreértésekre Ligeti József, az egyesület elnöke válaszolt, elmondta, hogy nem állami beruházásról van szó, magántőkéből épül, egy svájci-német tulajdonú cég jóvoltából, egy olyan szálloda, melynek fő feladata az élsport kiszolgálása. Már régóta igen nagy probléma, a Holt-Tisza-parti Vízisporttelepen felkészülő magyar és külföldi sportolók megfelelő elszállásolása és ellátása. Ehhez egy, a kommentekhez hozzászóló is csatlakozott, amikor azt állította, hogy volt olyan eset, amikor a külföldi sportolókat az 50-es éveket idéző faházakban helyezték el.

A telek, melyre a szálloda épül, a város tulajdonában volt, ezt felértékeltették, majd meghirdették. A svájci-német cég szabályos pályázat útján lett a hely tulajdonosa. Már tartottak korábban is lakossági tájékoztatót erről, de akkor senki nem ment el. A legutóbbi, január 9-i tájékoztatón Szalay Ferenc polgármester elmondta, hogy a szálloda illeszkedik a város idegenforgalmi stratégiájába, a Holt-Tisza régóta közkedvelt hazai és nemzetközi, utánpótlás kajakos, kenus versenyhelyszín, így az érdeklődés miatt több szálláshelyre lesz szükség.

A beruházó Green Plan Energy Kft szerint, a 8 milliárdos beruházás, ha minden engedély meglesz leghamarabb tavasszal elkezdődhet és jövő nyáron üzemelhet a hotel. A szállóval szemközt az út másik oldalán kemping és parkoló épül. A szállodában a konferenciaterem, szépség sziget, étterem mindenki számára igénybevehető lesz. A luxus hotel a lakosoknak munkahelyet teremt, 100-120 fő állandó dolgozóra és 30-40 időszakos munkaerőre lesz szükség. Azt is elárulták, hogy magasabb béreket akarnak kifizetni, hogy ne legyen folyamatos az elvándorlás. A szálloda közelében egy sportrehabilitációs központot is terveztek, mely újabb munkaerő igényeket jelent.