Légszennyezettség és a járvány

Három szervezet szerint a tiszta levegő csökkentheti a koronavírus megbetegedések súlyosságát. A megyeszékhely légszennyezettség szempontjából vajon a skála melyik részén helyezkedik el?

A Betegszervezetek Magyarországi Szövetsége (BEMOSZ), az Európai Közegészségügyi Szövetség (EPHA) és a Levegő Munkacsoport kéri, hogy minden ember tegye meg, ami tőle telik, hogy tisztább legyen a levegő. Azt mondják, tanulmányok sora mutatta ki, hogy szoros az összefüggés a vírusos légúti megbetegedések súlyossága valamint a légszennyezés között. Azért a tényért, hogy, Észak-Olaszországban az átlagosnál lényegesen több elhalálozást okozott a koronavírus, a légszennyezés is felelős lehet, erre mutatott rá az egyik lombardiai klinika egészségügyi igazgatója is.

Koltai Tünde, a BEMOSZ elnöke elmondta, hogy akik krónikus betegségben szenvednek, szennyezett levegővel és más környezeti ártalmakkal terhelt szervezetük nehezebben tudja felvenni a küzdelmet a koronavírussal szemben. Lukács András a Levegő Munkacsoport elnöke megállapította, fontos, hogy akinek lehetősége van rá inkább kerékpárral vagy gyalog jusson el úticéljához, és lehetőleg ne fűtsünk szilárd tüzelőanyaggal és ne égessünk hulladékot. Massay-Kosubek Zoltán, az EPHA „Tisza Levegőt!” kampányának igazgatója hozzátette, hogy csatlakozzunk a „Maradj szépen otthon” kampányhoz, mely számos európai országban indult kezdeményezés, lényege, hogy azzal ha otthon maradunk nem csak a fertőzésveszélyt csökkentjük, hanem a tisztább levegőhöz is hozzájárulunk.

A Hello Vidék portál talált rá a WHO egyik februári jelentésére, mely a városok légszennyezettségéről szólt. A jelentés a magyarországi városokra is kitért. 2019-ben a legszennyezettebb levegőjű város Miskolc volt, de második helyen viszont Szolnok állt! Szeged a harmadik, Budapest a hatodik helyre került. Az aktuális adatokat mutató légszennyezés.hu portálon Szolnokról nincs adat, de a megye több városának levegője a tűrhető kategóriába került.