Koronavírus fertőzöttekről szóló adatok tűnnek el több megyében is

„Valószínűleg nagyon kevés értelme van azoknak a koronavírus-fertőzöttekről szóló megyei szintű adatoknak, amelyeket az operatív törzs most két hónapja naponta közöl, a számok ugyanis súlyosan pontatlanok”- írja a G7 portál.

A portál azt állítja, hogy minden harmadik fertőzött eltűnt a nyilvántartásokban. Magyarországon ez azért feltűnő, mert sok megyében kevés esetet regisztráltak. Leginkább Békés megyében, Hevesben és Jász-Nagykun-Szolnok megyében tapasztalták ezt.  Megyénkből 9 fertőzött „tűnt el” május 27-ről 28-ra. A portál kíváncsi volt az átsorolások magyarázatára, de nem kaptak választ az operatív törzstől. „Korábban az illetékesek azt nyilatkozták, hogy a fertőzötteket a Budapestre szállítást követően is a saját megyéjük alapján tartják majd nyilván, ennek ellenére azonban egyáltalán nem biztos, hogy az átsorolások hirtelen megugró száma független ettől a lépéstől. Az átszállításnál ugyanis nyilván újra ellenőrzik a fertőzöttek adatait, és ennek során könnyen kiderülhet, ha valakinél eredetileg valamit rosszul rögzítettek”-írták.

Azt mondják, hogy a változások országos szinten is jelentősek, ugyanis volt olyan nap, amikor 23 új esetet rögzítettek, de további tíz korábbi fertőzöttet új megyéhez soroltak. Hozzáteszik, hogy az adatok pontatlan rögzítése nemzetközi szinten sem ritka. Kínában a március elejétől már csak elvétve fordult elő száznál több új fertőzés egy nap, de ennek ellenére április 17-én hirtelen majdnem 1300-al nőtt a halálesetek száma -írta a portál, de emellett még beszámolnak francia és spanyol esetekről is.

(Forrás: g7.hu)