Koronavírus elleni védekezés a legmagasabb szinteken és itthon

Portálunk brüsszeli forrása tájékoztatott a koronavírus elleni védekezés világ és EU-s szervezeteiről és teendőikről

Globális járványügyekben az ENSZ szakosított szervezete az Egészségügyi Világszervezet jár el, úgy hogy rendelkeznek a legmagasabb szinten politikai kapcsolatokkal, kiterjedt hálózattal, adatokkal annak érdekében, hogy a közérdek felülemelkedjen. Vezérigazgatója, Dr. Tedros stábjával a legmagasabb szinten, naponta sajtótájékoztatót tart és fogalmaz meg ajánlásokat mind a lakosság és a tagállamok számára.

Az Európai Unióban az Európai Járványügyi Ügynökség tájékoztatja a lakosságot és a tagállamokat. Az Egészségügyért felelős biztos kezeli a kérdés politikai oldalát, áll kapcsolatban elsősorban a tagállamok felelős egészségügyi minisztereivel. Ezen felül az EU pénzügyi támogatást ad az Egészségügyi Világszervezetnek, kutatásoknak, tagállamoknak, adott esetben egyéneknek is.

Az egészségügyi válsághelyzetek kezelésében természetesen a tagállamok is rendelkeznek különböző hatáskörökkel, például az egészségügyi mellett határvédelmi, rendészeti hatáskörökkel, azért, hogy tudjanak intézkedni és folyamatosan kommunikáljanak a lakossággal.

Mivel már itthon is van koronavírus beteg, sajnos fel kell készülni, hogy Szolnokon is megjelenhet a betegség, a város vasúti központ és a hosszas lappangás miatt ez lehet reális forgatókönyv. Tudjuk, hogy vegyes megítélésben részesült az észak-olaszországi szolnoki iskolás sítábor is.

Jelenleg Magyarországon 5 koronavírus fertőzöttet tartanak nyilván. A legutóbbi egy 70 éves, súlyosan beteg férfi, őt Olaszországból hazatérő fia fertőzött meg. A tájékoztatás nem győzi eléggé hangsúlyozni az egyéni felelősséget. Aki fertőzött területekről tér haza, tartsa be a szabályokat, tájékoztassa orvosát, ugyan neki lehet, hogy nem lesz nagyobb baja, de megfertőzhet olyanokat, akiknek igen. Ez fontos, mindamellett, hogy a betegek 80%-a enyhébb lefolyás után felépül, 14%-nál alakulhatnak ki szövődmények. Ne feledjük, az álhírek veszélyesebbek, mint maga a vírus, az Egészségügyi Világszervezet igyekszik felvenni ezekkel a versenyt a Facebook oldalán, magyar nyelvű oldalukon folyamatosan tájékoztatnak, aki naprakész akar lenni érdemes követni. (https://www.facebook.com/WHOHungary/)

A WHO azt javasolja,hogy:

  • Mossunk gyakran kezet lehetőleg fertőtlenítő hatású kézmosóval
  • Tüsszentés és köhögés esetén eldobható zsebkendőt használjunk és utána mossunk kezet
  • Lázas betegekkel kerüljük a kontaktust
  • Lázas megbetegedés esetén és külföldi tartózkodás után tájékoztassuk orvosunkat
  • Ha fertőzött területen vagyunk kerüljük az élő vagy levágott állatokat forgalmazó piacokat
  • Ne fogyasszunk nem megfelelően hőkezelt állati eredetű élelmiszert
Megosztás
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter