Kinek fontos a vidéki nyilvánosság?

Egy közelmúltban Budapesten rendezett konferencián erre a kérdésre keresték a választ. A független portálok működésével kapcsolatos hasznos gondolatokból azért szemezgettünk, mert elsősorban a vidéki olvasót érinti.

Pártatlan, objektív, hiteles, minőségi, mértékadó média hiányos a vidéki Magyarországon – kezdte mondandóját Porcsin Zsolt, a debreceni független portál, a Debreciner főszerkesztője, azon a konferencián, melyet a Nyomtass Te is mozgalom szervezett.  A beszélgetésen, melynek célja, hogy feltárják a független vidéki sajtó helyzetét, részt vettek újságírók, politikusok, média szakemberek és az érintett független portálok, lapok.

A Debreciner főszerkesztőjének bevezetője aggasztó, főleg, ha abban a kontextusban szemléljük, hogy a választó polgárok 80%-a a Budapest táblán kívül él. Mi jut ma el hozzájuk? Kevés kivétellel olyan sajtó, melyben minden nagyon szép, nagyon jó és színes, virágágyásokat ültetnek, épül, szépül a város, vezető hír a polgármesteri hivatalban rendezett kakaóparti a Maci csoportnak, de nincs semmilyen kritikai álláspont.

A Nyugat.hu főszerkesztője szerint vidéken nagy probléma, hogy nem tudnak az újságírók úgy írni, hogy benne legyen a saját véleményük, nem fogalmaznak meg a kritikus gondolatokat. Ezt alátámasztja az, ami például, Baján történt az önkormányzati választások után. Ott ugyanis hosszú idő elteltével bekövetkezett a fordulat és ez az újságírókat némileg megzavarta. Amikor a helyi lap főszerkesztője megjelent az új polgármesternél, hogy egyeztessen a cikkekről, a városvezető visszautasította ezt és arra kérte a sajtómunkásokat, egyszerűen csak írjanak újságot!

A pártatlanság persze csak akkor tud működni, ha végre megtanuljuk már, hogy egy sajtóterméken keresztül ne a politikai manipuláció legyen a cél, hanem a tájékoztatás. A Magyar Hang újságírója, György Zsombor arra hívta fel a figyelmet ezzel kapcsolatban, hogy a politikusok politizáljanak, válaszoljanak az újságírói kérdésekre és ne sértődjenek meg. Ez utóbbiból ne legyen gyakorlat. Bod Tamás a Magyar Narancs rovatvezetője megjegyezte, hogy ma minden csak hazaáruló vagy nemzetszolgáló narratívában működik és nélkülözi a szakmai alapokat az újságírásban.

Kevesen dolgoznak a független sajtóban, olyanok írják, akik féltik a demokráciát és féltik a sajtószabadságot, amit megírnak, nem jelenhetne meg. Ezek az újságírók részben önfinanszírozásból tudják végezni a munkájukat, de vannak, kevesen, olyanok, akik kapnak külső segítséget. Ideális helyzet, amikor az olvasó finanszírozza meg. Régen a felelős polgári magatartáshoz hozzátartozott, hogy egy település eltartott egy lapot. Ha párt finanszírozza, az lehet aggályos, mert akkor nagy valószínűséggel párt propaganda lesz. Az önkormányzati támogatás is csak akkor működik, ha el tudja magát határolni tőle, hogy ne legyen közvetlen politikai befolyás. A médiatulajdonosok, vállalkozók segítsége pedig akkor jó, ha nem bukik ki a politikai-gazdasági érdek, a sajtóterméket pedig nem adják el egy más irányú csoportnak.

A független sajtó tájékozottságot ad, ott ahol ez működött, kézzelfogható eredménye lett az őszi önkormányzati választásokon is.