Karanténkalács szállítására keresnek önkénteseket

Egy budapesti pékség vidéki önkénteseket, helyi szervezeteket, pékségeket keres friss péksütemény egységcsomag elosztására, kiszállítására, a koronavírus járvány miatt különösen veszélyeztetett emberek megsegítésére.

A koronavírus-járvány miatt szinte az összes nagy élelmiszerlánc ház szállítási szolgáltatása akadozik ezekben a napokban: a túlterhelés miatt leálltak, vagy csak hetekkel későbbre tudnak időpontot kínálni. A budapesti A table! pékség most az önkéntes segítő szervezetekkel összefogva egyszerű, ízletes, megfizethető és főleg biztonságos cipó-kalács egységcsomagokat visz házhoz, melyet karanténkalács néven értékesítenek a fővárosban, de szeretnék elindítani a vidéki terjesztést is. A kezdeményezés révén a koronavírus-járványban különösen veszélyeztetett emberek – idősek, betegek, kötelező vagy önkéntes karanténban tartózkodók – jutnak friss hazai pékáruhoz biztonságos körülmények között, önkéntesek segítségével.

A Karanténkalács kínálata az elképzelhető legegyszerűbb: 500 vagy 1000 forint ellenében puha cipót és fonott kalácsot tartalmazó félkilós vagy kilós egységcsomagokat lehet rendelni összesen négyféle összeállításban a karantenkalacs.hu weboldalon vagy az önkéntes csoportok diszpécserénél telefonon. A 16.00 óráig leadott rendeléseket az önkéntesek másnap délelőtt címre szállítják. A kezdeményezés elindítója, Hajdu Péter,az ínyenc francia péksüteményeiről ismert A table! alapító tulajdonosa szerint, a koronavírus miatt „az egyetlen megoldás a személyes érintkezések minimumra szorítása. A péksütemények biztonságos házhoz szállítása ezt szolgálja”.

A kezdeményezés bővülni kíván: elérhetőségein  facebook-csoportjában és honlapján   várja azoknak a budapesti és főleg vidéki péküzemeknek a jelentkezését, amelyek a megosztott gyártási-szállítási protokoll alapján maguk is beszállnának a cipók és kalácsok gyártásába, továbbá olyan önkéntes csoportok jelentkezését is, amelyek újabb területeken oldanák meg a kiszállítást.

Hajdu Péter szerint a csatlakozó pékségek csak minimális megtérülést remélhetnek az akciótól. „A Karanténkalácsból származó bevételek a veszteségek csökkentéséhez, a nehéz időszak átvészeléséhez, a munkahelyek megőrzéséhez járulhatnak hozzá, ami persze nem kis dolog ezekben az időkben” – állítja a pékek akciójának szervezője.

Az egységcsomagok az A table! üzemében készülnek, ahol a cég szigorú személyi higiénés intézkedéseket vezetett be. A szállítók és az önkéntes futárok is pontos protokoll szerint járnak el, erre egyébként az ő védelmükben is szükség van.

Az „érintésmentesség” azt jelenti, hogy a házhoz szállítást végző önkéntes futárok

a) csak 50 év alatti, egészséges (megfázásos vagy légúti betegségtünetekkel nem rendelkező) emberek lehetnek, akik az elmúlt 14 napban nem jártak külföldön;

b) minden csomagfelvétel előtt kézfertőtlenítést, de legalább alapos szappanos kézmosást végeznek;

c) kerülnek minden kézkontaktust egymással, a gyártóval és a megrendelővel;

d) a szállított árut csak az engedélyezett pontokon érintik.

A Karanténkalács egységcsomagjai esetében például a futárok mindig a csomag alját fogják, a zacskó szája az átvevő számára van fenntartva a kicsomagoláshoz. A futár a lakásba nem léphet be, az átadáskor FFP2, FFP3 respirátort, de legalább sebészi szálmaszkot visel. Bár a honlapon később lesz lehetőség az előre történő fizetésre, várható, hogy az idősebb korosztály inkább készpénzzel fizet. A kiszámolt összeget tilos kézbe adni: egyszerűen be kell dobni a futár dobozába. A nyugtát a csomagok már eleve tartalmazzák.

(Kép forrása: A table pékség)

Megosztás
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter