Jelképes összegért veszik használatba a Söráriumot

Jelképes összegért veszi használatba egy vállalkozás a Söráriumot Szolnokon, mellette még 20 millió Ft támogatást is kap. Az ügyben van olyan érintett, aki magas tisztségeket töltött be a Fidesz kormányokban.

Ligeti József a Szolnok Város Fejlődéséért Egyesület elnöke, egy újabb helyi korrupciós ügy részleteiről számolt be a Magyar Hangnak. Elmondta, hogy a Szolnoki Városfejlesztő Nonprofit Zrt., mely az önkormányzat vállalkozása, jelképes összegért adja használatba a sörözőt és a sörmúzeumot a Szolnokneked Kft-nek. Az 1475 négyzetméteres Söráriumot 427 millió forintos pályázati pénz felhasználásával alakították ki. 2017-ben a Városfejlesztő Zrt. kezébe került, 156.791 Ft bérleti díj ellenében, majd még ugyanaz év augusztusában, egy közgyűlési hozzájárulással, pályáztatás útján tovább adta a referenciák nélküli, frissen létrejött Szolnokneked Kft-nek.

A Sörárium bérleti díja töredéke a piacon általános bérleti díjaknak. Ezt bizonyítja, Ligeti József szerint, hogy egyesületük is szeretett volna bérbe venni egy felújításra szoruló, 50 négyzetméteres önkormányzati helyiséget, de még úgy sem kaphatták meg, hogy megajánlották -a Szolnokneked Kft által-a Söráriumért fizetett díj tizennégyszeresét. Pedig jó célokra kérték a helyiség bérleti jogát, adományboltot szerettek volna létesíteni, ahol tartósan munkanélküli, nyugdíj előtt álló, megváltozott munkaképességű eladókat foglalkoztattak volna.

A polgármester közérdekű adatigénylésére adott válaszából kiderül, hogy a Szolnokneked Kft, négy éven keresztül, a Városfejlesztő Zrt.-től évi 20 millió Ft támogatást is kap, turisztikai feladatok ellátásáért. Ligeti József szerint ez abban merül ki, hogy a sörözőtől elválaszthatatlan sörmúzeumot megnézhetik a Söráriumba látogatók. Az egyesület elnöke elmondta, az a szándéka, hogy feljelentést tesz az ügyészségen ismeretlen tettes ellen, nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt. Nagyon furcsa, hogy a Szolnokneked Kft egyetlen fillér befektetés nélkül, öt évre kapott használati jogot egy teljesen felszerelt ingatlanra, melynek számukra a bérleti díja a piaci ár töredéke és emellett még támogatást is kap a működtetésért.

A cégnyilvántartás szerint a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány többségi tulajdonában lévő Szolnokneked Kft egyik vezető tisztségviselője Hegmann György. Felesége, Hegmanné Nemes Sára, a második Orbán-kormányban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kiemelt állami szerződéseket és támogatásokat vizsgáló államtitkára volt 2011 és 2014 között, a harmadik Orbán-kormányban is megtartotta tisztségét, majd 2015-ben és 2016-ban a Kecskeméti Főiskola kancellárja lett, 2018-tól pedig a Magyar Posta igazgatóságának elnöke. Azt nem lehet tudni, hogy ennek van-e köze a Szolnokneked Kft-nek megítélt kedvezményeknek.

A lap megkereste az ügy részleteiért Szalay Ferenc polgármestert és a Vagyonkezelő vezetőjét is, de nem kaptak választ.

(Forrás: magyarhang.org)

Megosztás
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter