Jászberényben új választást írnak ki

A jászberényi ellenzéki összefogás jelöltje legyőzte a város fideszes polgármesterét az önkormányzati választásokon, de a Fidesz úgy gondolja nem elég a szavazatok újraszámlálása hanem meg kell ismételni a választást.

Budai Lóránt a Közösen Jászberényért Egyesület jelöltje 14 szavazattal győzte le Szabó Tamást az eddigi fideszes polgármestert az önkormányzati választásokon. Először a szavazatok újraszámlálásáról volt szó, azonban Pócs János, a térség fideszes országgyűlési képviselője Facebook oldalán bejelentette, hogy csalás történt, ezért a Megyei Területi Választási Bizottság új választás kiírását rendelte el. Szabó Tamás erre vonatkozó beadványát azzal indokolta, hogy az ellenzék szavazatot vásárolt, valamint megfenyegette a szavazókat.

A helyzethez hozzátartozik, hogy Jászberényben hosszú idő után most lett esélyes kihívója az eddig hivatalban lévő fideszes polgármesternek, és a város elvesztése nagy politikai kudarc Pócs Jánosék számára, ezt még a kisebb falvakban aratott győzelem sem tudja kompenzálni.

Az azonnali.hu szerint kettős mércével mérnek a városban, egyik oldalnak tálcán kínálják a jogorvoslati lehetőséget, a másik oldal levegőt sem vehet. Úgy gondolják ez a közhangulat nagy löketet adhat a bizonytalan otthonmaradóknak, akik ebből azt látják, hogy a választást megkérdőjelezik. Lehet, hogy a november 10-re kiírt új választás során ők lesznek a mérleg nyelve.

Az Index szerint az október 13-i választás eredményei alapján Budai Lóránt polgármesterként kisebbségben lenne a képviselő testületben, ha a Mi Hazánk a Fidesszel szavaz, ugyanis a Fidesz 14 helyből 7-et szerzett meg a Mi Hazánk 1-et az ellenzék pedig 6-ot.

A portál azt írja, a újra kiírt szavazás határozata ellen lehetett fellebbezni, ezzel éltek is, de Szabó Tamás, szavazatok számának pontosításáról szóló kérelmét elutasították, Budai Lóránt felülvizsgálati kérelmét pedig azért találta alaptalannak a szegedi ítélőtábla, mert jogi képviselője nem látta el minősített elektronikus aláírással.

(Forrás: azonnali.hu, index.hu)

Megosztás
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter