Hol és kinek a munkáját veszélyezteti az automatizáció?

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági és Vállalkozáskutató Intézetének (GVI) friss kutatásából kiderült, hogy ma Magyarországon a munkavállalók egyötödének tudná kiváltani munkáját a robottechnológia. A kutatást megyékre és járásokra lebontva készítették el.

A GVI szerint 2018-ban 3,7 millió munkavállaló volt Magyarországon, ebből 730 ezer munkáját robotok is el tudnák végezni. A megyék közül Fejér, Komárom-Esztergom és Vas, ahol a munkavállalóknak el kell gondolkodni a továbbképzésen vagy átképzésen, Budapesten él a legtöbb olyan foglalkozású ember, akinek a robotizáció miatt új munkahelyet kell keresnie.

A kutatók a vizsgálat során egyesével megnézték a FEOR foglalkozásokat, és meghatározták, hogy azok automatizálhatók-e vagy sem. Megállapították, hogy 26 olyan szakma van, mely szinte teljes egészében automatizálható. Azok a munkák végeztethetők el robottal, melyek nem igényelnek szakképzettséget. A foglalkozások közül az ipari és építőipari szakmák, gépipari foglalkozások, irodai és ügyviteli feladatok nagy része teljesen vagy túlnyomórészt automatizálható.

A robotok olyan rutinfeladatokat tudnak elvégezni, melyek egyértelműen leírhatók programokkal. Például a gyártásban a különféle tárgyak összeszerelése, anyagválogatás, anyagmozgatás, irodában mérés, adatrögzítés, ügyfélszolgálat. Az összetettebb feladatokat végzők munkája nem lesz robotokkal kiváltható, például a kézügyességet igénylő munkák, kreativitást vagy szociális érzékenységet igénylő foglalkozások. A legkevésbé a felsőfokú végzettséget megkívánó feladatok lesznek automatizálhatók.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében a többségében automatizálható részfeladatokból álló vagy teljesen automatizálható szakmában foglalkoztatottak aránya 20%. A legmagasabb arány 24% (Fejér) a legalacsonyabb 16% (Nógrád). Ugyanez járásokra lebontva megyénkben kunhegyesi járás 22,1%, törökszentmiklósi 21,2%, szolnoki 22,4%, mezőtúri 21,5% a Jászságban 16-18%, karcagi járásban 17,2%. A valószínűsíthetően teljes egészében automatizálható szakmákban foglalkoztatottak aránya megyénkben 5%, a legmagasabb arány 8% (Pest), a legalacsonyabb 3% (Tolna).

A kutatással összefüggésben rámutatnak, hogy sokéves bizonyíték van arra, hogy az oktatás színvonala összefüggésben áll az ország gazdaságával és munkaerőpiacával. A színvonaltalan közoktatás eredménye, hogy a magyar munkaerő ötöde képtelen a társadalmi folyamatokhoz alkalmazkodni.

A kutatás itt olvasható:  https://gvi.hu/kutatas/587/

(Forrás: gvi, qubit.hu)

Megosztás
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter