Független sajtó a megyékben

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) és a Nyomtass Te is mozgalom levélben fordult az ellenzéki önkormányzatokhoz, hogy járuljanak hozzá ahhoz a pénzalaphoz, amelyből a független megyei hírportálokat támogathatnák.

A 2019. október 13-i választáson nem kormánypárti színekben győzelmet szerzett önkormányzatokhoz, nyílt levélben fordult a MÚOSZ és a Nyomtass Te is mozgalom, hogy hozzanak létre közösen egy pénzalapot a független sajtó támogatására. A támogatást arra fordítanák, hogy minden megyeszékhelyen legyen legalább egy független, a munkáját az újságírószakma szabályainak megfelelően végző hírportál. A pénzalapot a MÚOSZ kezelné, egy szakmai kuratórium döntene a pénzek odaítéléséről.

A levélben rámutatnak arra, hogy:

„Magyarországon óriási felelőssége van a szabad önkormányzatoknak, hogy bebizonyítsák: hatékonyabb és sikeresebb a működés a demokrácia szabályainak tiszteletben tartásával. Ezen belül kulcskérdés a szabad nyilvánosság megteremtése, amely a demokratikus berendezkedés alapja.”

Bíznak benne, ha „a szabad városok létrehozzák a független médiát támogató pénzalapot, jó esély lesz arra, hogy ehhez a kezdeményezéshez piaci szereplők, magánszemélyek és más támogatók is csatlakozzanak.”

Az általuk függetlennek tartott portálok között a szolnokma.hu is szerepel.

(Forrás: L. László János – Nyomtass Te is főszerkesztője)