Fecskék a felújítási munkák útjában

A közelmúltban történt az a nagy felháborodást kiváltó eset, amikor molnárfecske-fészkeket vertek le fészkelési időszakban, egy szolnoki épület felújítási munkálatai miatt.

Kármán Irén újságíró, az ügyben civil aktivistaként vett részt, tapasztalatait részletesen az Átlátszóval osztotta meg, a témával kapcsolatos fotóit pedig a közösségi média mellett, az ATV Heti Napló című műsorában is bemutatták.

A Széchenyi körúti orvosi rendelő épületének felújítási munkálatai 243 millió Ft vissza nem térítendő támogatásból valósulnak meg. Az építési terület helyszínén civilek, május végén, 200-300 levert fecskefészekre bukkantak, melyekre a fészküket kereső, egymást hívogató, megriadt madarak is felhívták a figyelmet. A pontosan, fényképekkel dokumentált helyzetről Kármán Irén, a Facebook oldalán adott hírt. A képeken levert fecskefészkek és élő fecskék, megrongált csonka fészkekben láthatók, bejegyzésében pedig az olvasható, hogy a felújítás helyszínén fészkelési időben verik le a fészkeket. Az üzenet megtette hatását, sok ezren osztották meg, és beindult a fecskementési civilakció.

A fecskefészkek leverése engedéllyel, kizárólag a fészkelési időszak előtt lehetséges. A kivitelezést végző Niké 26 Kft., az építkezést május 20-án kezdte, amikor a madarak már itt tartózkodtak. A felújítás előtt, a bejáráson, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Szolnoki Járási Hivatal Környezetvédelmi Főosztályának munkatársai és a Hortobágyi Nemzeti Park illetékese arról győződtek meg, hogy minden szabályosan történt az építési terület kialakítása során. Utólag ugyan 80 levert fészket elismertek és az épület egyik oldalán megtiltották az állványozást. Kármán Irén szeretett volna interjút készíteni Horváth Istvánnal a Niké 26 Kft. ügyvezetőjével, de ez nem jött össze. Később világossá vált, a fecskefészkek leveréséről már azt megelőzően döntöttek, hogy a közbeszerzést kiírták. De azt nem tudni, hogy ki adta be az engedélyezésre a kérelmet és az sem, hogy mit tartalmaz az építési terület átadásának jegyzőkönyve. Többek között ezekre kereste a választ az újságírónő.

Az említett Facebook bejegyzés után állatvédők, madármentők is jelentkeztek, hogy információkkal segítsenek, ám eközben Szolnokon, a helyi média (rádió, televízió, szoljon.hu) folyamatosan azt sulykolta, hogy a civilek rémhíreket terjesztenek a fecskékkel kapcsolatban. Kármán Irén szerint: „egy embertelen, haszonszerző gépezet zárt össze, amint a nyilvánosság mértéke elérte a városvezetés ingerküszöbét”.

A civilek nem adták fel, Szekeres Éva (Momentum képviselő) állatvédő, a rendőrségre telefonált. A rendőrök némi huzavona után elindították a nyomozást, bűnügyi helyszínelő is érkezett az építési területre. Az eredmény; a rendőrség bűncselekmény hiányában lezárta a nyomozást június 5-én, indoklásuk azt volt, hogy a fészkeket engedéllyel verték le. Kármán Irénék értetlenül állnak az eset előtt, véleményük szerint ez természetkárosítás, és azóta sem kaptak választ olyan kérdésekre, hogy mi szerepel a fecskefészek leverésével kapcsolatos engedélyben, mikor kelt, milyen jogszabályokra hivatkozik? Mikor adták be? A fecskék ideérkezésének idei pontos dátumáról van –e információja a természetvédelmi hatóságnak és erről honnan szereztek tudomást? A fészekeltávolítást, visszafészkelést ellenőrizték-e? Ez utóbbira milyen óvintézkedéseket tettek? Mindezek, úgy tűnik megválaszolatlanok maradnak. Érdekes, hogy a nyomozás lezárását előbb tudta meg Horváth István, mint Szekeres Éva, aki kérelmezte indítását.

Elgondolkodtató eset, egy olyan városban, amely állítólag a legélhetőbbek között van (noha a pár nappal ezelőtt mért légszennyezettség meghaladta az egészségügyi határértéket). Ebben a városban bezárnak egy üzemet az emberek egészségének a védelmére hivatkozva ugyanakkor természetkárosítást végeznek, a hatóságok tudtával. Nem vagyunk már a régiek. Szolnokon egykor a molnárfecske telepek miatt a mai Boldog Sándor körutat védelem alá helyezték. Közel tíz éve mi voltunk az a település, ahol Közép-Európában a legtöbb molnárfecske fészkelt. De ha valaki még mindig nem érti, hogy mi ez a hajcihő a fecskék körül, akkor had idézzünk néhány információt az ATV Hová lettek a fecskék? című riportjából. A Heti Naplóban bemutatott műsorban a szolnoki eset nyitóképként szolgált. Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület szóvivője elmondta, hogy kétmillió fecske hiányzik ma Magyarországról. Feleannyian vannak, mint 10-20 éve. Mivel egy fecske 1 kg rovart eszik meg, ez azt jelenti, kétmillió kg rovar most itt marad. Gondoljunk az idei szúnyog invázióra. Mit történt? A drasztikus kémiai irtásokkal olyan környezeti változások idézhetők elő, ami az emberi egészségre is kihat. „Az ember van óriási bajban”- hangzott el Bihari Ádám riportjában, éppen ezért a természetvédelemnek önös érdekké kell válnia. Nem véletlenül szól így a babona is, hogy szerencsétlenséget hoz a házra a levert fecskefészek.

(Forrás és fotó forrás: Átlátszó.hu)

Megosztás
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter