Európa-Nap és Közlekedési Kultúra Napja a hétvégi programok között

Újra lesz Európa-Nap és először rendezik meg a Közlekedési Kultúra Napját Szolnokon.

Május 11-én Európa-Napot tartanak a Kossuth téren, Szolnokon.  A több éve visszatérő májusi rendezvény apropója, 1950. május 9., amikor Robert Schuman francia külügyminiszter egy olyan politikai és gazdasági együttműködést ajánlott az európai nemzetek számára, amely kizárná a további háborúk lehetőségét. Ez lett a Szén- és Acélközösség, amelyből aztán később kialakult az a nagyszabású európai integráció, melynek 28 tagállama között Magyarország is megtalálható.

A szolnoki Európa-Napon egésznapos kézműves foglalkozással várja az érdeklődőket a Napsugár Gyermekház, ahol európai játékokat próbálhatnak ki, a színpadon táncegyüttesek, este pedig koncertek lesznek. Délután 3-kor időkapszulát helyeznek el 15 éves fiatalok üzeneteivel megtöltve, 16 órától kulturális séta indul a Verseghy Könyvtár elől. Ezen kívül helyszíni vetélkedők, társasjátékok, fejtörők segítik az uniós ismeretek bővítését. Az Európa-Nap keretein belül Lengyel Napokat is szerveznek.

Május 10-én, Szolnokon először rendezik meg a Közlekedési Kultúra Napját.  A rendezvény a „Kultúra –Partnerség –Tisztelet – Egymásra figyelés – Biztonság” mottóját viseli. A Magyarországon már ötödik alkalommal megszervezett társadalom – és szemléletformáló programot, Szolnokon hagyományteremtő jelleggel indítja a MÁV Zrt. Forgalmi Csomópont Főnöksége, a Közlekedés Tudományi Egyesület megyei területi szervezete, és a Magyar Közút NZrt. megyei igazgatósága.

 A programok két helyszínen, a vasútállomáson és a Hild téren várják az érdeklődőket. Egyebek mellett a vasútállomáson Szakmai Fórum és közlekedési járműbemutató, a Hild téren közlekedési témához kapcsolódó interaktív állomásokból álló programok, a Pelikán Szálló parkolójában pedig kaszkadőr bemutató is várja az érdeklődőket. A hivatalos megnyitó május 10-én 9 órakor, a vasútállomás épületének emeleti üvegtermében.