Ellenzéki tüntetés a Széchenyi lakótelepen

Az MSZP, a DK, az LMP szónokai és egy civil szervezet képviselője szólaltak fel a szombat esti fáklyás felvonulás előtt, amelyet a Széchenyi lakótelepen tartottak. A Jobbik és a Momentum távol maradt a rendezvényről. 

Elég volt abból, hogy az Európai Unió által utalt pénzek túlnyomó többsége a miniszterelnök haverjainak zsebébe vándorol – jelentette ki Miskolci László (DK). Majd a legsúlyosabb hazai problémákat sorolta: a fiatalok elvándorlását, azt, hogy négymilliónyian szegénységben élnek, illetve százezernyi honfitársunk hajléktalan. Mindenféle kormányzati propaganda ellenére az a valóság, hogy ma már minden hatodik magyar gyerek külföldön születik – szögezte le.

Radócz Zoltán önkormányzati képviselő (MSZP) arról beszélt, hogy teljesen esélytelenek azok a fiatalok, akik például Szolnokon szeretnének lakáshoz jutni. A fideszes városvezetés évekkel ezelőtt 300 önkormányzati lakás felépítését ígérte, ám ebből semmi nem lett. Ehelyett inkább eladják a meglévő lakásállományt. 

Eörsi Mátyás, a DK politikusa

Eörsi Mátyás, a DK politikusa szerint igazat mondott Orbán Viktor, amikor azt állította, hogy ők nem hagynak senkit az út szélén. Ez valóban így is történt, nem hagyták ott a bajba jutottakat, hanem beletaszították őket az árokba. Úgy vélte, a magyaroknak ma egyetlen reális reményük van sorsuk jobbra fordulására, ha egy erősebb Európa jön létre, amely nem hagyja, hogy ellopják az uniós pénzeket.

Bangóné Borbély Ildikó az MSZP parlamenti képviselője számokkal próbálta érzékeltetni, hogy milyen nagy a baj. Egy kutatást idézett, amely szerint a 3200 magyar település közül 800 néhány éven belül teljesen el fog néptelenedni. Félmillió olyan gyerek van, akit egy szülő nevel, többségében nők, és ezek 40 százaléka szegénységben él. Szerinte a még meg nem született gyerekek helyett azokat kellene támogatni, akik már itt vannak. 

Andrási Noémi civil aktivista a Nyomtass te is! hetilapról beszélt, amely igyekszik az egész országba eljuttatni a hiteles információkat azokhoz, akiket elzárnak ettől. Aktivitásra biztatta a jelenlévőket, hogy ők is nyomtassanak ki néhány példányt az újságból, és juttassák el szomszédaikhoz, ismerőseikhez. 

Megosztás
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter