Egy megyei ügyvéd ámokfutása

150 ingatlanhoz, luxusautókhoz, hajókhoz jutott hozzá uzsorakölcsönökkel, zsarolásokkal egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei ügyvéd

Az elmúlt 15 évben olyan befolyásos kapcsolatrendszert épített ki és olyan hatalomra tett szert az ügyvéd, hogy büntetlenül tudott zsarolással, uzsorakamatokkal óriási vagyont összegyűjteni. Egy titokban lehallgatott beszélgetés során kijelentette, hogy tudomása van egy ellene tett feljelentésről, de a Nemzeti Nyomozó Iroda nem fog nyomozni ellene és el tudják intézni, hogy a NAV sem fog nagy valószínűség szerint senkit meghallgatni.

Magabiztosságának hátterében az állt, hogy édesanyja a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség csoportvezető ügyésze volt, a felesége az egykori APEH-nál dolgozott, neki magának pedig helyi és fővárosi hatóságokkal voltak kapcsolatai. Végül dr. V. Tamást és társait a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség indítványára Kecskeméten tartóztatták le, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás, jogosulatlan pénzügyi tevékenység, hamis tanúzásra felhívás, hamis magánokirat felhasználása bűntettének gyanúja miatt.

A nyomozás nem direkt ellen indult, hanem egy másik, a NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóságának vizsgálatához kapcsolódott. E szerint az olasz érdekeltségbe tartozó Hungary-Meat Kft színlelt bérmunkaszerződésekkel dolgoztatott bérmunkásokat, akiket különböző gazdasági társaságok biztosítottak számára. A rendszer évekig egy megadott cégcsoport közreműködésével működött, a cégvezetők strómanok voltak, de később az adójátékban a gazdasági társaságok lecserélődtek és a cégek java Jász-Nagykun-Szolnok megyéből került ki és dr. V. Tamás ügyvédhez kötődtek. Ő finanszírozta ezeknek a cégeknek a működését, likviditási problémáit és egyben haszonélvezőjük is volt. Egy kihallgatásból kiderült, hogy ebből az ügyből nem volt kiszállás, V. Tamás félelemben tartotta az embereket és a bűncselekményekből pedig tetemes haszonra tett szert.

Az ügyvéd az ellene szóló feljelentések megszüntető határozatait mutatta meg haragosainak, ezzel is demonstrálta hatalmát. Ha valakinek segített a tartozások elrendezésében, akkor cserébe, ha vállalkozása volt, be kellett kapcsolódni a fiktív számlázásokba, prémium autót kellett vásárolni vagy lízingelni. Ezek rajta keresztül duplájába kerültek, és nem egyszer részletfizetési csapdába csalta ügyfeleit. Ingatlanokat strómanjain keresztül szerzett meg, haszna abból volt, hogy vállalkozásokat, befektetéseket, trafikjoggal rendelkező üzleteit pénzelte. Strómanjai között volt F. Petra testvére is. (F. Petra, Jász-Nagykun-Szolnok megyei fideszes képviselő, Boldog István kabinetfőnöke)

Dr. V. Tamást és társait egyszerre fogták le, március óta előzetes letartóztatásban vannak, melynek hírére az ügyvéd ellen megsokszorzódtak a feljelentések. A nyomozás során lefoglaltak hatszázmillió Ft értékben készpénzt, értékpapírt, több mint száz ingatlant, és számos luxusautót. Vajon V. Tamás elárulja-e, hogy kik voltak azok az ügyvédek, ügyészek és bírák, akik részt vettek ebben a csalássorozatban?

(168 óra nyomán)