Az új szolnoki hídra nagy szükség van, de a legjobban érintetteket még nem tájékoztatták

A Csáklya utcai új híd és a Szandaszőlőst elkerülő útszakasz megépítését a jelenlegi forgalmi helyzet indokolja, nagy lélegzetvétel lehet a városnak. De vajon azoknak is, akik a jövőbeli építési terület környékén laknak? Nekik is van véleményük, bár tájékoztatást eddig még nem kaptak.

Szalay Ferenc polgármester és Kállai Mária fideszes országgyűlési képviselő a városvezető közösségi oldalán jelentették be, hogy a projekt tervezése két évet vesz igénybe, de a kivitelezés időtartamáról és a kivitelezőről nem beszéltek. Kiderült, a projekt már 1 éves csúszásban van, hiszen 2019-ben még az volt az ígéret, hogy 2020 elején megköthető a szerződés a tervezővel, ami végül 2021 elején realizálódott.

A Magyar Narancs járt utána, hogy a környékben lakókat nem tájékoztatták arról, hogy lesz-e szanálás esetleg kisajátítás. „Többségüknek fogalma sincs, mi lesz itt a következő években, éppen ezért érthető, ha aggódnak. Attól tartanak, majd csak akkor lesz tervismertető fórum, amikor már minden készen lesz. Fogalmuk sincs, hol lesz a nyomvonal, de az szerintük biztos, hogy a Csáklya utcát ki kell majd egyenesíteni. Szerintük az új híddal tönkremegy itt minden, élhetetlen lesz a környék”- írja a lap. Azt mondják, ez itt most a béke és nyugalom, és persze azt is értik, hogy Szolnoknak fontos ez a híd, van, aki beletörődik abba is, ha el kell mennie. Az viszont már kevésbé világos nekik, hogy miért nem hamarabb fogtak ehhez.

A lapnak a városháza elmondta, hogy a lakosság tájékoztatásával és a nyomvonallal kapcsolatos, rájuk háruló feladatokat is időben el fogják végezni, de ezekről egyelőre még túl korai egyeztetni, hiszen február végén választották ki a nemzetközi eljárásban a tervező céget. A Magyar Narancs utána járt, hogy a városban állandósult dugók miatt még jóval a 2010-es évek előtt felmerült az új híd építése, akkor a Mester utat tartották jó elképzelésnek, de a civilek hatására készült tanulmánynak köszönhetően a Csáklya utcára esett a választás. Ezt akkor még Szalay Ferenc nem tartotta jónak, véleménye az volt, hogy a belvárosi forgalmat az északi elkerülő út megépítése megoldja majd. A civileknek pedig azt üzente, ha hidat akarnak a Tiszán, akkor építsenek rajta hosszában.

A teljes cikk itt érhető el.