Alakuló közgyűlés a Városházán

2019. november 13-án megtartotta alakuló közgyűlését az újonnan megválasztott képviselőtestület. Mindenki a városban működő demokráciát emelte ki.

A mai napon, november 13-án, 14 órától tartotta alakuló közgyűlését Szolnokon a Városháza dísztermében az újonnan megválasztott képviselőtestület. A város polgármestere Szalay Ferenc, mellette 18 képviselő dolgozik a testületben az elkövetkező 5 évben.

Az alakuló közgyűlésen Dr. Mosonyi Csaba a SZMJV Helyi Választási Bizottságának elnöke ismertette a választás eredményét, hangoztatta, hogy a választáson a törvényesség biztosított volt, és kijelentette, hogy a választás eredményes és érvényes volt. A 12 egyéni választókerületből az 1-es, a 8-as és a 10-es választókörzetek képviselői a Fidesz-KDNP soraiból, a többi választókörzet képviselői pedig az ellenzéki összefogás, a Szolnoki Többség csoportjából került ki.

A képviselőtestületi és a polgármesteri eskütétel után Dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő szólalt fel. A város eddigi eredményeit ismertette, kiemelve, hogy erősödött a gazdaság 2006 és 2018 között 18,7 milliárd Ft-tal, csökkent a munkanélküliség, gyarapodott és fejlődött a város, színes kulturális- és sportélettel rendelkezik, és nagy lehetőségek elé néz, a Budapest irányában hamarosan teljesen kész M4-es út átadása után. Szalay Ferenc polgármester csatlakozott ehhez a felszólaláshoz azzal, hogy konkrétumokat említve elmondta, hogy a Csáklya úti híd megépítésének közbeszerzése a napokban fog elkezdődni, a jövőben 600 fát szándékoznak ültetni a városban és a szolnoki identitás megőrzése érdekében növelik a munkahelyek számát és a felsőoktatás, az egészségügy és egyéb szolgáltatások minőségét. Mindketten kiemelték, hogy sokszínű demokrácia működik a városban.

A bizottságok megválasztásánál vita támadt a képviselők között, Tasnádi Zoltán (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy a Szolnoki Többség nem értett egyet a bizottságok megválasztásának eddigi gyakorlatával, mely szerint a bizottsági helyeket a megválasztott képviselők arányában osztották ki. Szekeres Éva (Momentum, Szolnoki Többség 21. század csoportja) erre adott válaszában egyfajta kritikát is megfogalmazott az elhangzott értékelésekkel kapcsolatban. Elmondta, jó dolognak tartja, hogy felsorolták a pozitívumokat, amiket elértek a városban, de figyelembe kell venni, hogy mindezek mellett a választók mást akartak, hiába a pozitívumok. Hangsúlyozta, hogy demokrácia van és a két oldal között konstruktív együttműködés szükséges a fékek és ellensúlyok rendszerében. Az ellenzéki összefogás csoportjából Györfi Mihály (MSZP) ehhez hozzátette, hogy szerintük inkább szakmai alapon és ne politikai alapon kerüljenek kiosztásra a bizottsági helyek.

A képviselőtestületben hat csoport alakult, Fidesz, KDNP, Szolnoki Többség-DK, Szolnoki Többség-21.század, Szolnoki Többség-Jobbik, Szolnoki Többség-MSZP. Az alpolgármesterek személyéről a november 28-i közgyűlésen tárgyalnak.