A szabad nyilvánosság utolsó fórumai

Sükösd Miklós szociológus, a Facebookon olvasható Vírusnapló címmel vezetett bejegyzéseiben megemlíti az országos média és ezen belül is a helyi média helyzetét. Kis elemző írásában kitér a megyékben működő szabad nyilvánosság utolsó fórumaira is, amelyek kevés figyelmet kaptak eddig.

A magyar államot propagandaállamnak nevezi, véleménye szerint, a pezsegni akaró nyilvánosság oxigénhiányos, mivel „országnyi ólomharang borul fölénk”. Kifejti, hogy ez a propagandarendszer három részből áll:

Első része a KESMA, vagyis a közvetlen állami kontroll alatt álló Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány. Szerepe többek között, hogy összegyűjti a fideszes oligarchák által megszerzett médiumokat. Az országos médiumok mellett ide osztották be a megyei lapokat is, melyeket a központból irányítanak. Második része az MTVA rendszer, mely látszólag BBC vagy ZDF jellegű, de valójában közpénzből propaganda szócsőként működik. Harmadik része a rezsim oligarchái által tulajdonolt médiumok.

Sükösd hivatkozik a Mérték Médiakutató Műhely és az Átlátszó portál kutatásaira, mely szerint 2019-ben a pártállami médiarendszer a magyar politikai médiapiac 78%-át teszi ki. Úgy gondolja, ha ehhez még hozzávesszük a helyi független rádiókat, melyek az MTI által előre elkészített kormánypárti hírblokkot adják hírek gyanánt, és hozzáadjuk a túlnyomóan fideszes önkormányzati újságokat is azt mondhatjuk kb. 90% a médiumoknak a kormánypárt kontrollja alá tartozik.

A szociológus rámutat, teljes információt csak a szabad média kis szigetei közlik, többek között a Telex, a 444, a HVG, a Partizán, a Klubrádió, RTL Klub, mellettük kis értelmiségi hetilapok valamint „egyes megyeszékhelyeken kis, általában minimális pénzzel vagy önkéntes munkában dolgozó ellenzéki/független portálok próbálnak fellépni a KESMA-lapokkal szemben.” Egy másik bejegyzésben meg is nevezi ezeket az oldalakat:

 https://www.debreciner.hu/ (Debrecen)

https://kecsup.hu/  (Kecskemét)

https://www.nyugat.hu/ (Szombathely)

http://szegeder.hu/  (Szeged)

https://szabadpecs.hu/ (Pécs)

https://borsod24.hu/  (Miskolc)

http://www.egriugyek.hu/ (Eger)

http://szolnokma.hu  (Szolnok)

http://www.veszpremkukac.hu/  és   https://veszpresszo.hu/  (Veszprém)

https://7300.hu/ (Komló)

https://www.6300.hu/impresszum/ (Kalocsa)

Sükösd Miklós a szabad nyilvánosság utolsó fórumainak nevezi a portálokat, melyek politikai nyomás mellett próbálják felvenni a versenyt a rezsim lakájmédiájával szemben, mégis kevés figyelmet kaptak eddig.