A megyében is szolgáltató békéscsabai vízmű csődközeli helyzetbe került

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen is szolgáltató a békéscsabai központú Alföldvíz Zrt. csődközeli helyzetbe került. Pótlólagos forrást nem kapnak, a rezsicsökkentés itt is visszaüt.

Ha nem is kizárólagosan, de Békés, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megye 131 településen szolgáltat vizet és vezeti el a szennyvizet az Alföldvíz Zrt., amelynek tavalyi árbevétele kicsivel haladta meg a 12 milliárd forintot. Ám az ellehetetlenülés határára sodródást az jelenti, hogy a cég vesztesége 2019-ben meghaladta a 2,6 milliárd forintot, az idei veszteséget pedig 1,2 milliárd forintra lőtték be. A cég a négy megyében 1200 munkavállalót foglalkoztat és 451 ezer ember vízellátásáról és szennyvíz-elveztetéséről gondoskodik.

A veszteség jó részéért, valamint a gazdasági és pénzügyi ellehetetlenülésért leginkább az elhibázott rezsicsökkentés és a brutális elvonások a felelősek. Ez utóbbi az aránytalanul kivetett közműadó és a felügyeleti díj, amelyek 1 milliárd forintot von el a cégtől.

A többségi tulajdonos és a pénzügyi értelemben kivéreztetett önkormányzatok nem tudnak, a valamivel több mint 28 százalékos részvénypakettet tulajdonló állam pedig egyelőre nem akar semmilyen pótlólagos forrást beletenni a hamarosan gazdaságilag és pénzügyileg ellehetetlenülő félben lévő Alföldvíz Zrt.-be,

(Forrás: magyarnarancs.hu)