A cél világos, élhetőbbé elviselhetőbbé tenni városunkat

A szolnokma.hu-nak Radócz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a városban megvalósítható új lehetőségekről, a klímaváltozásról, az önkormányzatiságról és az uniós pénzek elosztásáról beszélt.

Nagy lendület van Önben. Lehet egyik oka az, hogy a májusi EP választások eredményeit nézve, Szolnok nyerhető város az ellenzék számára?

Hogyne lenne bennem, de nem csak bennem, hanem az ellenzéki erőkben is nagy a lendület Szolnokon! Elegük van az embereknek Szalay Ferencből, aki másból sem áll, csak ígérgetésekből. Az elmúlt napokban visszakerestük és meg is jelentettük a szolnoki többség közösségi oldalán, hogy miket ígért meg a Fidesz 2006-óta, hihetetlen! Egy kalandorban nagyobb a megbízhatóság, mint a polgármesterben! Szolnokon újra kell gondolni a dolgokat, és végre tényleg az emberekért, egy élhetőbb Szolnokért kell dolgozni, nem pedig azért, hogy minél nagyobb területen legyen térkőtenger. Az önkormányzatiságot szándékosan kiüresítette a Fidesz-KDNP kormány, pedig a szóban is benne van: önkormányzás, azaz, az embereknek a helyi dolgokról maguknak kell dönteniük.

Mi történik, ha ellenzéki erők nyernek? Visszaáll majd ez a valódi önkormányzás?

Ha több településen is győznek az ellenzéki erők, azzal a demokrácia új gyújtópontjai jöhetnek létre. Jelzés arra vonatkozóan, hogy a választóknak elegük van Orbánékból. Nyilvánvalóan a nagyobb településeken lehet áttörést elérni, mert a kisebb helyeken a polgármester a tenyeréből eteti a lakosokat. De a városok után a kisebb településeket is vissza lehet foglalni és vissza lehet állítani a valódi önkormányzatiságot. Be kell látniuk az embereknek, hogy jelenleg ez a feudális berendezkedés nem a hasznukat szolgálja. Gondoljanak bele, mi lesz a gyerekeikkel? A jövő nem a feudalizmust, a modern technológia használatát jelenti, nem pedig a cirokseprűt, amivel felseperheti a közmunkás a főteret. Ehhez pedig szabad városok kellenek! A jövő útja a szabad gondolkodás, az ötletek megvalósítása, nem pedig az, hogy Orbán Viktor megmondja, mit tanulhatnak, mit tehetnek a gyerekek a hatodik elemitől az egyetemig, sőt az életük végéig. Úgy vélem, ha most az önkormányzati választásokon áttörést érünk el, akkor az már rész lesz a pajzson, és megmutathatjuk, hogy van más út, van kiút az orbáni szorításból.

Az önkormányzati választásra kiadott kampányanyagukban felsorolt programpontokat végignézve a választónak biztos eszébe jut az a kérdés, hogy rendben, de miből lehet majd ezeket megvalósítani?

A napokban tárgyaltam Brüsszelben, annak érdekében, hogy javítsunk az uniós pénzelosztási rendszeren. Több programomban is szereplő szolnoki fejlesztéseket, mint például a Csáklya úti Tisza-híd koncepcióját is bemutattam itt. Azonnal elindítjuk ennek megvalósítását, hogy megszabadítsuk Szolnokot a mindenapossá vált közlekedési káosztól. A híd megépítése megnyitja a lehetőséget a város egészének élhetőbbé tételére, a közlekedési dugók megszüntetésére. Segítségre az ellenzéki uniós képviselőktől is számíthatunk. Kell is ez, hiszen jelenleg az uniós pénzekhez köthető beruházások túlárazottak, ráadásul értelmetlen dolgokra is elmegy az uniós polgárok pénze. Még az uniós biztosok is azt mondták, hogy a 2021-ben induló európai költségvetésben növelni kell a közvetlenül elérhető támogatásokat. Közvetlenül fogunk pályázni és közvetlenül fognak dönteni a támogatásokról, kikerülve a fideszes érdekeket, így Szolnokra is sokkal több fejlesztési forrás érkezhet!

A klímaváltozásról szinte mindennap hallunk, sőt tapasztaltuk itt is kellemetlenségeit a nagy esőzések vagy a hőség idején. Kampányuk is foglalkozik a környezetvédelemmel. Van-e terv a hőhullámok vagy a klímakatasztrófák esetére?

A klímaváltozás nem hobbitéma, ahogyan annak vélik a jobboldali erők, Trump amerikai vagy Bolsonaro brazil elnöktől az orbánistákig. A klímaváltozást naponta megtapasztalhatjuk, sőt elszenvedjük. Szolnok erősen kitett a szélsőséges időjárási viszontagságoknak. Erre fel kellene készülni és ezt a felkészülést a fideszes városvezetés elodázta. Példának említhetem a Széchenyi aluljárót, amit gyakorta elönt egy-egy felhőszakadást követően manapság a víz, vagy a szánt szándékkal elhallgatott belvárosi bűzös csatorna helyzetet, ahol a szennyvíznek és az esővíznek már rég nem szabadna egy rendszerben lefolynia. Ezekkel tisztában volt és van a városvezetés, de mégsem tett meg semmit, hogy a helyzetet megoldja. Szakemberekkel és a civil társadalommal fogjuk elkészíteni a Zöld-Szolnok programot, egy olyan átfogó projektet, amely választ ad a klímakatasztrófa szolnoki problémáira. A cél világos, élhetőbbé, elviselhetőbbé tenni városunkat, Szolnokot.

Megosztás
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter