111 településen komoly versenyre készülhet a Fidesz ősszel

Szolnok is közte van azoknak a településeknek, ahol komoly viadalt vívhat majd a Fidesz az őszi önkormányzati választásokon.

A Válasz online, a korábban megszűnt Heti Válasz utódja, készített egy felmérést, 167 tízezres lélekszámú település bevonásával, ahol azt vizsgálta, milyen eséllyel indulnak az ellenzéki polgármesterjelöltek az őszi választáson. A lista összeállítása úgy történt, hogy a lap kikereste a 2018-as népességnyilvántartásból a tízezres lélekszámú nagyobb településeket, majd hozzárendelte az EP-választási adatokat.

 Arra az eredményre jutottak, hogy a 167 város kétharmadában, 111 helyen (köztük budapesti kerületekben) a Fidesznek valós versenyre kell készülni az önkormányzati voksoláson. Kijelentésüket arra alapozták, hogy a mostani EP-választás, belhatalmi szempontból, az őszi helyhatósági voksolásra nagymintás közvéleménykutatásnak is felfogható. Ugyanis a múlt vasárnap ellenzékváltás történt, a kormánykritikus szavazók többsége az MSZP-vel szemben a DK-t preferálta és megfosztották a Jobbikot és az LMP-t a középpárti reményektől, helyükre a Momentumot emelték. Addig, amíg az ellenzékváltás csak hangulati szinten volt jelen, hátradőlhetett a Fidesz.

A lap rámutat, hogy ez a fordulópont lecsökkenti a jövő nagy kérdéseinek a számát. Véleményük szerint, most már csak arra kell megkeresni a választ, hogy vajon összeilleszthetők-e a DK hívek a Momentum táborával, a Fideszből és a Jobbikból kiábrándult jobboldali százezrek hajlandók-e olyan független jelöltre szavazni, aki mögött felsejlik Gyurcsány Ferenc rémképe vagy esetleg a Momentum képes lesz-e integrálni az LMP ökotudatos követőit és a Fidesz kritikussá lett jobboldaliakat.

Összegezve, a legalább tízezer fős városok döntő többségében az elképzelt összellenzéki polgármesterjelöltnek komoly esélye van az önkormányzati választásokon, továbbá, a 79 húszezernél népesebb településeken 68-ban van elméleti esélye az ellenzéknek, hogy közel kerüljön vagy megelőzze a Fidesz indulóját.

A Válasz online különböző listákat közölt az EP-választások alapján arról, hogy hány ellenzéki párt eredményeinek összeadásával volt verhető a Fidesz múlt vasárnap. Szolnokon a DK + MSZP + Momentum + Jobbik összegzésével. Ugyanilyen helyzetben van a megyében Jászberény. Törökszentmiklóson pedig a Mi Hazánk miatt nem volt abszolút többsége a Fidesznek. (Forrás: valaszonline.hu)

Megosztás
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter